Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zastanawiam sie nad dzialaniem climatronica w e60

otoz regulacja temperatury nawiewu jest na pokretlach w panelu srodkowym.

Nie do konca rozumiem ustawien w idrive. Dokladnie te paseczki czerwone i niebieskie.

W tym momencie mam na czerwono i nawet gdy daje temp. na 18 to w samochodzie jest bardzo goraca.

Gdy dam na niebieskie to dmucha dosc zimnym powietrzem.

Ciezko ustawic optymalne do warunkow zimowych.

Utrudnione to wszystko, dodatkowo tym ze na przednia szybe i nogi zawsze wieje cieple powietrze.

Prosze o wyjasnienie bo zaczyna sie to robic uciazliwe

Opublikowano

Powiem tak jak ja trzymam sobie:)-w zimę:-nie na auto-nie regulujesz wtedy pokretłami

nadmuch górny trzymam w 1/3-tam i tak przewaznie wieje ciepło ze wzgledu na komfort odparowywania przedniej szyby,

środkowy na połowę-przymykam ewentualnie sama klapkę jak mi za gorąco, a boczną klapkę na szybe boczna zawsze otwartą,

dolny trzymam również na połowę-czasem skręcam w i-drivie jak już za ciepło w pydki a jeszcze za zimno w tułów:)

A regulacje ciepło-zimno ustawiam tylko paseczkami czerowny-niebieski. przy porannym odpaleniu daje na max czerwone,a w trakcie nagrzewania silnika zmniejszam-teraz jak jest -6 to w ciagu dnia jeżdżenia nawet ustawiam na neutralny czyli szary i wystarcza.

No a w lato/wiosnę ciagle klima na automacie i wtedy pokretła.

Myslę że to kwestia przyzwyczajenia jest. Możesz oczywiście trzymac klimatronika na auto i zmienić sobbie ustawienia intensywności i wtedy regulujesz sobie pokretłami temperatury-tez jest OK.

Pozdrawiam.

Edit:

Ale sam z chęcia posłuchałbym opinii innych gdyz jeżdże często z dzieckiem z tyłu i tam z dolnych nawiewów jeszcze wieje zimno a z przodu juz jest bardzo gorąco.