Skocz do zawartości

520D M47D20 2001R. - Stukanie od strony kabiny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam powownie,

Mam swojego 520D z manualną skrzynią biegów - ale nie wiem czy to jest istotne co do objaśnienia mojego problemu. Otóż dzisiaj rano wyjeżdżałem do pracy, odpalałem zimny silnik - pracował dobrze, chwilę później włączyło się chyba webasto, by spionizować wskaźnik temperatury i tak oto szczęśliwie dojechałem pod pracę i wszystko byłoby dobrze gdyby nie to, że stojąc na parkingu pod pracą już na luzie siedząc w środku słyszałem stuki. Otworzyłem maskę i nic nie słyszałem. Stuki pojawiały się tylko jak silnik miał mniej niż 1000 obrotów (a nawet mniej niż jakieś 800), jak dodałem gazu to stukanie zamilkło, ale jak zszedł poniżej wcześniej wymienionego progu to znowu zaczęły się stuki. Nie miałem tego jak nagrać, ale ten odgłos przypominał taki metaliczny szelest (albo jakby zestaw szklanek jeździł marmurowym parapecie) z regularnym stukaniem w rytm pracujących tłoków. Czy to może oznaczać, że rozrząd zaczyna się kończyć?

P.S. Dodam jeszcze, że mam przejechane niecałe 209 000 km.

Pozdrawiam,

Opublikowano
Byłem u mechanika i wygląda na to, że to prawdopodobnie jakiś wiatrak był albo część pod tablicą rozdzielczą. Jednak mimo wszystko byłbym wdzięczny za jakieś podopowiedzi.