Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witajcie, dzisiaj podjechałem pod market i wszystko było ok. Po ok 1h odpalam auto i zauważam że kierownica chodzi ciężko jak na zgaszonym silniku, zgasiłem silnik, odpaliłem jeszcze raz wciąż problem jest, trochę mocniej ruszyłęm kierownicą i tak jakby coś przeskoczyło i wspomaganie wróciło. Podjechałem pod dom i na postoju kręcą kierownicą minimalnie słyszę pracę pompy, to chyba nie jest wycie, taka raczej normalna praca, ale nie wiem czy wcześniej to występowało.
Opublikowano
Może wymiana oleju w układzie wspomagania? Nie wiadomo kiedy był wymieniany, ale czy on by powodował takie problemy,hmm, latem nic się nie działo, przyszły mrozy i coś jest na rzeczy, a dziś pierwszy raz coś takiego wystąpiło, wcześniej nie było kompletnie oznak z pompy wspomagania lub też maglownicy, kiera bardzo ładnie się kręciła.
Opublikowano (edytowane)
Jak masz ATF na korku wlewu, to lejesz Mobil ATF 220, DEXRON 2 lub 3 i nawet 4 (nim nowszy tym lepsze wlasciwosci ) wchodzi ok. 1.1 - 1,3l - (i tak musisz kupić 2x1l) Edytowane przez trak

"Bokiem Mijam Wszystkich " :D Bawarski Motor Warczy i Bardzo Mocno Wymiata

Moja bestia ;) http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=196786

Opublikowano
Czytałem właśnie ten temat na sporcie, z którego zapożyczyłeś wypowiedź Vanducha i on sam na dole zmienia nagle swoją wypowiedź podając niecały litr, więc ile ma być tego w końcu?;)
Opublikowano
No właśnie Tobie piszczała, a moje autko często dogląda kolega Szymon z forum i raczej by usłyszał, że pompa wydaje dźwięki, a tu dziś nagle zonk i sztywna kiera po odpaleniu, dlaczego pomogło próbowanie skrętu minimalne wręcz ale z dużą siłą, to mnie zastanawia hmmm...
Opublikowano
Mam tylko nadzieję, że w czasie jazdy mi się nie wyłączy wspomaganie bo mogę się niemiło zdziwić :| .
Opublikowano

Wiesz ze roznie to w zyciu bywa ,zmien ten plyn na poczatek jak nie pomoze to pomyslim dalej

W e46 maglownica to tez lubi padac ,ja mialem zmieniona :norty:

Kwestia w tym ukladzie lezy jeszcze w ,krecenie w miejscu kolami i szerokosc kol no i slaba wydajnosc tej pompy co do tych przykladow :wink:

Opublikowano
Mała poprawka, pytałem Szymona i mówił, że miałem trochę płynu od wspomagania w prawej osłonie, jak to się ma na wyłączenie wspomagania hmm.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A poziom płynu sprawdziłeś? Bo warto byłoby od tego zacząć.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Dzisiaj po pracy oblukam ten stan bo wczoraj juz było ciemno, taką maglownicę sie regeneruje czy wymienia? Koszt wymiany nie mały jak czytam w internecie.
Opublikowano

Mozna regenerowac (ile to kosztuje ,nie wiem dokladnie ,ale jakis cennik w linku jest) np. tu http://regeneracja-przekladni-kierowniczych-olsztyn.maglownica.com/naprawa/regeneracja-przekladni-kierowniczych-olsztyn/ ,ale osobiscie to lepiej kup druga z np. aledrogo

Jak pisalem ja mialem wymieniona lecz przez poprzedniego wlasciciela i ten "zaszczyt" wnikania mnie ominal :wink:

ps. gdy bys wymienial plyn to zalecam zrobic mu plukanke ,czyli spusc plyn i wlej jescze z 300-400ml by syw calkowicie splynal -ja tak robilem :wink:

Opublikowano
Płyn sprawdzony jest w połowie wskaźnika na korku, kolor na palcu wygląda jak pomarańczowy lub brązowy, ciężko określić, patrząc w głąb pojemnika wygląda jak tzw "sraczka". Dodam że rano na próbę odpalałem auto i przed chwilą również, wspomaganie działało jak należy. Tylko na otwartej klapie jak kręcę kierą w miejscu dość mocno słyszalna jest praca pompy, może to przez mrozy? Jak najszybciej postaram sie wymienić płyn, z płukanką rozumiem, że 2l musiałbym mieć
Opublikowano

Zostanie Ci na niewielkie dolewki na jakis czas gdyby ubywalo :wink: (swieta ida wiec portfel przyda sie pelny :wink: )

Jak wymiana pomoze to chociaz bedziesz wiedzial ze pompe uratowales :wink:

Po wymianie obserwacja stanu plynu wskazana i calego ukladu ( czy nie nasilaja sie wycieki)

Minusowa temperatura robi jednak swoje bo jak pamietam tez mi sie to trafilo przed zima :wink: .

Opublikowano
Ok to dzięki @trak za pomoc i wszelkie wskazówki, jakbym miał jeszcze jakieś pytania to wrócę do tematu, na tę chwilę temat wyczerpany:) Pozdr
Opublikowano

Witam też mam problem ze wspomaganiem 330d e46 ... mam wyciek płynu lewa lampa czyli ta od strony kierowcy.. wyciek dosyć spory i wsumie nie jestem wstanie ocenic z czego dosłownie nazygane płynem i 0 wspomagania... zastanawiam sie z czego to wyciśniete jest ... podczas skrecania kierownicy slychac takie przelewanie sie ... a pozniej nie slychać juz nic ale wyciek naprawde spory..

mieliście jużz czymś takim do czynienia ?

pozdrawiam