Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Ostatnio tak mam że lubie doszukiwać się dziwnych rzeczy w swoim samochodzie, obecnie znalazłem coś takiego:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=VU51&mospid=50501&btnr=11_4101&hg=11&fg=40

poz. 3 (tą część mam wymienioną, kod na niej 7803789-03)

zreszta wygląda na to że cały element był wymieniany (nr 781017803).

Pytanie mam, o czym świadczy wymianatych tych elementów (nie chodzi mi o odp. typu bo się zepsuło, bo to logiczne), co mogło spowodować awarię, jakie następstwa itp.

ps. Może jestem ślepy ale szukałem tych nieszczęsnych klapek by je skontrolować jednak ich nie moge znaleść. Jest ktoś tak dobry by wytłumaczył (zrobił jakieś zdjęcie) silnika i zaznaczył to miejsce:( Widziałem na allegro cały ten element, oraz element wymontowany z tymi klapkami ale nie mogę sobie go wyobrazic na moim silniku.

ps2. Zauważyłem również że po poniżej odmy (silnik N47 177km) tak jakby łączenie dwóch bloków silnika (nie wiem jak to nazwać) jest maźnięte jakąś pastą wyglądającą jak "guma do żucia" (zapewne uszczelnienie). Pytanie czy u was też tak jest (jak będzie trzeba zamieszcze zdjęcie później) i czy to normalne czy świadczy ewentualnie o jakiejś naprawie?

Mam nadzieje że choć troszke jest to zrozumiałe co napisałem:)

Opublikowano

Nie wierzę że nie potraficie odpowiedzieć chociaż na jedno pytanie. Te elementy które są wymienione mają coś wspólnego z tymi klapkami ?

ps. ma ktoś z was może dojścia do historii samochodów?

Opublikowano

Jesteś właścicielem wpisanym w dowód rejestracyjny? Odpal samochód a nie komputer i jedź do M-carsu a wszystkiego się dowiesz.

Element który opisałeś odpowiada za sterowanie klapkami i tutaj odpowiedź której nie oczekiwałeś, pewnie się po prostu zepsuł. Niestety moja szklana kula również szwankuje i nie powiem Ci, przy jakiej okazji doszło do naprawy. Natomiast w ASO dowiesz się czy było to przy przeglądzie okresowym po po prostu leciał błąd, czy może samochód uległ awarii i masz jeszcze pół silnika nowego, nie tylko ten element.

Pozdrawiam

Opublikowano

Artur dzięki twojej szklanej kuli przynajmniej wiem już od czego są te elementy;)

Co do mcars miałem się wybrać ale w którymś wątku wyczytałem że za taki wydruk chcą 150 zł... nie cenię tych wiadomości na taką kwotę, lepiej już zrobić w tej cenie diagnozę i wiedzieć jaki jest stan obecny;)

Artur, a jesteś mi w stanie powiedzieć gdzie ewentualnie są te klapki? ktoś pisał że po zdjęciu pokrywy widać czy one są czy już je wyjął, z chęcią bym skontrolował u siebie stan klapek jeżeli one jeszcze są. Stawiam że jak był wymieniany ten element sterujący to że ktoś już miał z nimi problem, pytanie tylko jak poważny.

Opublikowano

Klapki są w kolektorze ssącym, trzeba go zdjąć. Polecam przy okazji wymienić świece żarowe jeżeli masz zamiar użytkować samochód jeszcze kilka lat, będziesz miał to już z głowy.

M-cars nie lubi takich co tylko przychodzą zapytać się o historię. Ale skorzystaj z którejś z usług, np. odgrzybianie klimatyzacji i przy okazji poproś o wydruk (dobrze zagadaj). Również zapłacisz 150zł, ale przynajmniej będziesz miał z tego coś więcej niż tylko papierek :wink:

Pozdrawiam

Opublikowano

www.realoem.com

Wpisz VIN i znajdz sobie, nikt nie odpisuje bo pisanie o tym samym po raz setny jest nudne.

Sprzedam:

1. Agregat DSC kompletny

2. HCU do DSC nowka w atrakcyjnej cenie.

3. Junctionbox control unit - sterownik sterujacy elektronika auta.