Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dzisiaj rano cos mnie podkusilo (zapaliniczka mi nie pali w Bejcy) i zaczalem czyscic w srodku bo myslalem, ze to jest przyczyna ale zrobilem zwarcie :mad2: W sumie nic sie nie stalo sprawdzilem wszystko od razu...ale zauwazylem ze pojawila mi sie ikonka od swiatel mijania, ktorej wczesniej nie bylo(tak juz kupilem samochod) Zajrzalem pod maske do bezpiecznikow i byl jeden spalony, zmienilem od razu znowu patrze na tablice i zauwazylem, ze ikonka od swiatel zniknela tak jak bylo przedtem :| Powiedzcie co to ma byc, dlaczego sie tak zrobilo. Chyba nie powinno sie spalic nic od instalacji innego bo chyba od tego sa bezpieczniki...???? POMOCY Edytowane przez Mastah
BrillaNtrot- MałY DiabeŁ ::--::
Opublikowano

Zrobiłeś spina, ale skoro po wymianie bezpiecznika wszystko działa OK, to wygląda, że rozeszło się po kościach :clap: :clap: Bezpiecznik poniósł najwyższą ofiarę, uczcijmy go minutą ciszy :mrgreen: :mrgreen:

(BTW, popraw tytuł wątku - brakuje "E36" :!:)

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

Po prostu, zanim bezpiecznik "strzelił", impuls prądu powstały wskutek spięcia rozszedł się po najbliższych obwodach elektrycznych.

W nietypowych sytuacjach prąd wyczynia cuda. Przy słabej masie silnika np. świruje wskaźnik temperatury cieczy chłodzącej, choć niby nie ma bezpośrednio nic wspólnego z masą silnika. W Fiatach 125p przy słabej masie zapalała się benzyna w gaźniku, bo prąd znajdował sobie zastępczą drogę do masy po cięgnach gazu lub ssania i w kilka sekund rozgrzewał je do czerwoności.

Nie masz co gdybać, co się moglo zepsuć.

Jeżeli coś się stało, to zapewne wyjdzie "w praniu".

Skoro po wymianie bezpiecznika wszystko działa (oprócz zapalniczki), to trzymaj kciuki, żeby tak zostało. Gdyby spięcie było kilkusekundowe, mogłoby popalić izolację paru kabelków. Na szczęście ten impuls był bardzo krótki, więc masz duże szanse, że nic nie nabroił.

I popraw temat, bo jak ja to zrobię, automatycznie przybędzie Ci ostrzeżenie. :naughty:

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
No sorry jestem nowy :oops: Po prostu zadziwila mnie ta kontrolka od tych swiatel....troche spanikowalem. Wszystko dziala i tak musi zostac, jedynie nie pali sie owa kontrolka ale nie sadze, ze ma jakies wieksze znaczenie. Tak jak mowisz wszystko wyjdzie w praniu :wink: Pozdro
Opublikowano

Mnie kontrolka swiateł mijania tez sie nie swieci jak je włacze :worried:

Ktory bezpiecznik jest za to odpowiedzialny ?? Ewentualnie czy jest taka mozliwosc, ze np nie podłaczenie jakiegos kabelka w lampie spowoduje ze kontrolka nie bedzie swie swieciła?? Z prawą przednią lampa mam własnie problemy bo swieci strasznie do góry, zbieram sie do jakiegos punktu diagnostycznego zeby mi ją wyregulowali. Analogiczna sytuacje mam z prawym kierunkowskazem - wiem ze mam przepaloną zarowke w tym z boku na przednim nadkolu - kontrolka kierunkowskazu w prawo tez nie swieci, natomiast po lewej stronie wszyskto jest ok i jak włacze lewy kierunek to normalnie kontrolka na desce miga tak jak powinna.

Moze to taki sposob powiadamiania o usterce ktorejs z lamp w e36 ??

Once you get locked in to a serious drug collection the tendency is to push it as far as

you can...

http://www.motostat.pl/user_images/2680/icon3.png

Opublikowano
O jakiej kontrolce wy mowicie :?: - przeciez w e36 niema zadnej kontrolki swiateł mijania (czyli krotkich) :duh: jest tylko kontrolka swiatel drogowych (czyli długich) i kontrolki przciwmgielnych przednich i tylnych - no chyba ze sie myle :?:
Opublikowano
Noo wlasnie jest jak tablice podswietlisz ale sie nie swieci w czasie jazdy i na postoju :8) Mi sie zapalila jak ten bezpiecznik sie spalil :norty: jak wymienilem to znowu sie nie swieci :!: