Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie,

Mam temat związany z moim iksem.

Generalnie od jakiegoś czasu zauważyłem dziwny problem z lusterkami (tracą pamięć).

Otóż za każdym razem gdy uruchamiam auto muszę dokonywać ustawień lusterek. W momencie gdy włączam wsteczny bieg i uruchamiają mi się czujniki parkowania to lusterka odpowiednio się przestawiają aby ułatwić parkowanie (np. lusterka ustawia się ku dołowi aby umożliwić zauważenie krawężnika). Problem w tym że lusterka nie trzymają pamięci i po zakończeniu parkowania nie wracają do pozycji pierwotnej.

Mój mechanik po diagnozie stwierdził że uszkodzony jest moduł komfortu. Nowy moduł kosztuje ok 1300 PLN jakieś używki w sieci chodzą po 100 lub 200 PLN.

Jednak rzekomo do takiego sterownika trzeba wgrać oprogramowanie.

Pytanie brzmi czy znacie kogoś kto robi takie rzeczy i ewentualnie jaki jest koszt takiej akcji?

Póki co nie chce mi się jechać do ASO z tym tematem :).

Pozdr

MARIO

Opublikowano
Możemy pomoc tylko niestety zapraszam do Warszawy..

Bimmer Retrofit Polska

Zajmujemy się diagnostyką, kodowaniem, programowaniem, naprawą sterowników, doposażenia moduły BMW, konwersją BMW z importu, DVD FREE, CIC seria F i E, BMW APPS, imp. naprawczych kodów FSC

Nasza firma posiada w BMW AG status External Service Partner

• Zarejestrowani
Opublikowano
Wlasnie kolego nie napisales dkad jestes. Jezeli mazowieckie i okolicevto kolega powyzej jest bardzo godny polecenia jezeli dolnoslaskie lub okolice to zspraszam do nas

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano

Dzięki za szybką reakcję.

Jestem z Poznania.

Jest tutaj ktoś z okolic Poznania kto mógłby mi pomóc?

I pytanie brzmi z jakiego rzędu kosztami muszę się liczyć? 100PLN czy 1000PLN?

Pozdr

MARIO

Opublikowano

To jest moje pierwsze BMW,

Zakupiłem je w maju i w sumie to jest pierwsza usterka jaką mam.

Czytam to forum oraz inne i wychodzi na to że kabelek i soft do zarządzania po prostu trzeba mieć :).

Mając kabelek i soft będę sam w stanie wgrać sobie to oprogramowanie?

Rozumiem że soft (tak jak każdy inny) znajdę gdzieś w sieci.

Najlepsza będzie INPA?

Taki zestaw jak poniżej będzie ok?

http://allegro.pl/interfejs-usb-bmw-k-d-can-gt1-inpa-dis-obd2-i2788988791.html

Pozdr

MARIO

Opublikowano

To nie takie proste :nienie: kabelek i już kodujesz :D :D

Akurat to musi zrobić ktoś kto się zna i ma odpowiednie pliki .W necie ich nie znajdziesz :cool2:

Jak bedziesz miał kabelek to dam ci namiar na kogoś kto to zrobi przez neta jesli oczywiscie jest taka mozliwosc zakodowania ale pewnie tak :cool2:

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ok. Jestem po działaniach z kolegą Arturem z tego forum i wychodzi na to że jednak sterownik komfortu jest ok.

Problemem jest jakieś mechaniczne uszkodzenie w lusterku od strony kierowcy, tak przynajmniej mówi INPA

Dodatkowo Artur stwierdził że przy pomocy NCS dla e83 nie można aktualizować oprogramowania sterownika komfortu (chcieliśmy to również zrobić mimo błędu w lusterku ale jednak się nie dało :( ), i że prawdopodobnie użyć trzeba oprogramowania AUTOLOGIC które nie jest tanie i ogólnie dostępne :).

Pytanie czy ktoś miał podobne akcje z lusterkami jak ja?

Czy wg was konieczna będzie wymiana lusterka? (ciekawe jest to że ręcznie przyciskiem mogę nim sterować bez problemu, czyli wychodzi na to że silniczek jest ok)

I czy jest tutaj jakiś dobry elektryk z Poznania lub wielkopolski który byłby w stanie zdiagnozować mi czy walnięte jest lusterko czy może gdzieś dalej uszkodzone jest coś innego?

Opublikowano

No tak ja to zapamiętałem, ale kolega Artur robił to zdalnie na moim kompie i tak szybko klikał że może źle zarejestrowałem że był to NCS, może to było coś innego :).

Generalnie nie da się tego zrobić ogólnie dostępnym oprogramowaniem, taki był wniosek z tego.

• Zarejestrowani
Opublikowano
Aktuslizacja poszla winkfp i przywrocenie wartosci domyslnych ncs. Kolega po prostu nie zwrocol na wszystko uwagi i tyle nie musisz kokego capaz zaraz takich postow pisac kolega Mario nie musi sie na wszystkim znac przeciez...

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano

To ja namieszałem. Sorry.

Po raz pierwszy "widziałem" jak ktoś przez mojego kompa robi coś w aucie i nie muszę się znać czy to NCS czy WINKFP, nieważne :).

Wróćmy do tematu.

Pytanie czy ktoś miał podobne akcje z lusterkami jak ja?

Czy wg was konieczna będzie wymiana lusterka? (ciekawe jest to że ręcznie przyciskiem mogę nim sterować bez problemu, czyli wychodzi na to że silniczek jest ok)

I czy jest tutaj jakiś dobry elektryk z Poznania lub wielkopolski który byłby w stanie zdiagnozować mi czy walnięte jest lusterko czy może gdzieś dalej uszkodzone jest coś innego?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Ja mam dokładnie taki sam problem z moim prawym lusterkiem w E39, powiedziano mi w serwisie, że może to być wina sterownika znajdującego sie w drzwiach lub podstawy lusterka.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Mój problem z szalejącymi lusterkami w końcu się rozwiązał :lol:

Okazało się że winny był w lusterku moduł odpowiedzialny za poziomowanie i generalnie za sterowanie lusterkami. Dokładnie jest to część numer: 67136965062.

Poniżej link:

http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/produkt/6965062-zestnapr-nap-z-pamiecia-str-pasaz

Elektryk powiedział że ten element nie jest hermetycznie zabezpieczony przed czynnikami zewnętrznymi i niestety z czasem ulega uszkodzeniu.

Po wymianie wszystko śmiga jak trzeba :cool2:

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Ja również naprawiłem lusterko. Wymieniłem cały układ silniczków i wszystko działa tak jak powinno. Niestety kable musiałem ciąć i litować ponieważ jest to element wymieniany z całą podstawą lusterka a to by było mnóstwo roboty.
  • 3 lata później...
  • 5 lat później...
Opublikowano

Witam. Chciałem odnowić temat, ponieważ mam problem z modułem komfortu i lusterkami. Regulacja lusterek działała, nie działało składanie lusterka kierowcy. Kupiłem używane lusterko kierowcy. Sprzedawca zapewniał, że lusterko jest europejskie a okazało się angielskie. Po podłączeniu lusterka wariowały a teraz lusterko kierowcy nie reaguje. Wyskakują błędy:

-Moduł główny V : usterka napięcia wewnętrznego

-LIN-BUS: wewnętrzny obwód do złącza

Czy mogę dokupić moduł komfortu czy lepiej go próbować zaprogramować ?

https://www.fotosik.pl/zdjecie/11721d4f9eaa2b43