Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakieś 2 lata temu aktywowałem sobie funkcję ostrzegania o niskiej temp zewnętrznej, tzw. oblodzenie i przy temp. zew. +3C na desce mruga temp. 3x i jest aktywowane powiadomienie dźwiękiem.

Problem w tym, że ten dźwięk mnie denerwuje i chcę go wyłączyć, jednak nie mogę znaleźć która funkcja za to odpowiada. O ile pamiętam kodowałem to w NCS'ie ale jeśli ktoś wie jak to zrobić w DIS'ie to też będę wdzięczny.

Ogólnie potrzebuję informacji jaką funkcję zmienić w NCS lub jak to zrobić w DIS?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Niestety męczę się dalej z tym powiadomieniem, nie wiem jak mam zakodować AKMB bo u mnie mogę połączyć się tylko przez EWS i KMB, próbowałem połączyć się przez KMB, sczytać FSW_PSW.TRC, przekopiować do FSW_PSW.MAN, zmieniłem:

AUSSENTEMP_WARN_AKUSTIK

nicht_aktiv

ale nie mam pojęcia jak to później wysłać do ecu, raz wybrałem z listy F4 moduł KMB i później zakodowałem ale po pierwsze nic to nie dało a po drugie wydaje mi się że coś przez to przekombinowałem, niby zegarek się zresetował a później po przekręceniu kluczyka na zapłon coś jakby dmuchawa zaczęła głośno pracować. Mam nadzieję, że nic nie skopałem :?

Może mi ktoś pomóc w wyłączeniu tego powiadomienia?

Opublikowano

Musisz zczytac tylko modul AKMB.

Po polaczeniu sie przez np. KMB wybierz READ ECU (F4).

Tam wybierz interesujacy cie modul - AKMB.

Jesli wszystko zrobiles OK, w pliku FSW_PSW.TRC masz zczytane ustawienia tylko interesujacego cie modulu.

Sprawdzisz to w prosty sposob po wielkosci pliku FSW_PSW.TRC, wszystkie moduly moga zajmowac nawet 250kb, pojedynczy okolo 10 - 20 kb.

Kopiujesz zarawrtosc FSW_PSW.TRC do PUSTEGO pliku FSW_PSW.MAN i zmieniasz te wartosci, ktore cie interesuja (AuSSEN temp....).

Nastepnie zmieniasz w NCS prace programu na kodowanie, przez F2 (Change JOB), na SG_CODIREN (bo przy zgrywaniu pojedynczego modulu powinno tam byc ustawione SG_LESEN czy jakos tak).

Finalnie wciskasz F3 - Execute JOB.

Polecam kazda modyfikacje przeprowadzac na podlaczonym prostowniku.

P.S. - Pamietaj, aby zawsze przed wlaczaniem NCS'a kasowac CALA zarawrtosc pliku FSW_PSW.MAN (musi byc w folderze ale pusty).

Pozdrawiam !

Mam angielsko-jezyczny system = brak polskich znakow diakrytycznych - przepraszam :(
Opublikowano

Dzięki za info, generalnie sprawa wydaje się prosta, tylko że przy wyborze ECU ja nie widziałem AKMB tylko KMB (nie mam pojęcia czy to ten sam moduł, pewnie tak a różnica pewnie w tym że mam autko z '98r).

W każdym bądź razie, temat na chwilę obecną jest nieaktualny, z WIELKĄ POMOCĄ m-ka ustawiłem to w car/key memory, a teraz muszę poczekać aż temp. spadnie do +3C żeby się przekonać czy gong się pojawi. Większość roboty wykonał m-ka zdalnie, począwszy od podania linku do eng NCS'a, kończąc na sprawdzeniu wykonanych ustawień.

• 1 rok później...
Opublikowano
Odświerzę temat. Chcę zlikwidować ten dzwięk, niestety AUSSENTEMP_WARN_AKUSTIK jest nicht_aktiv, a dalej ostrzega dzwiekiem. Jakieś pomysły ?
  • 2 lata później...
Opublikowano

Cześć,

odgrzeje "kojtleta", ale pewnie jeszcze niejednemu to się przyda. Mianowicie, aby wyłączyć powiadomienie o niskiej temperaturze (mruganie aktualnej temperatury + sygnał dźwiękowy), oraz automatyczne przełączanie funkcji na wyświetlaczu na temperaturę otoczenia, należy zmienić wszystkie poniższe parametry w AKMB/KMB na nieaktywne:

QUITT_A_TEMP_WARNUNG_LSS

nicht_aktiv

AUSSENTEMP_WARN_AKUSTIK

nicht_aktiv

CC_AUSSENTEMPERATUR

nicht_aktiv

Pamiętajcie, że przy tej operacji zostaną wyzerowane wszystkie wyświetlane wartości. No może bez całkowitego przebiegu :lol:

Pzdr