Skocz do zawartości

E70 X5 40D- Szarpanie podczas przyspieszania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Ostatnio po zrobieniu trasy ok. 3000 km auto zaczęło szarpać podczas przyspieszania, szczególnie z niskich obrotów. Z szarpaniem różnie bywa, czasem się nasila a czasem go nie ma. X5 ma przejechane ok. 80 tyś km i jest regularnie serwisowane. Miał może ktoś z was taki problem lub wie co to może być?

"Albo GRUBO albo WCALE"
Opublikowano

Witaj, właśnie męczę się z tym już jakiś czas. Kompy jak GT1 i bosch nie wskazują żadnych błędów. Stawiałem na przepływomierz ale po podmianie z znajomym problem dalej się pojawiał. Skrzynia chodzi płynnie a wymieniłem olej jakieś 30 tkm temu i była ideał. Co mnie niepokoi pali średnio 4 l więcej na 100 km a silnik jest ok (wtryski, turbiny, podciśnienie, egr po wymianie: 230 tyś km przebiegu / SILNIK Z RESZTĄ TEŻ WYMIENIONY ;-)).

Myślałem również o reduktorze ale uślizgów nie ma.

Szarpanie mam na wszystkich biegach (oprócz 1 którego nie da się przetestować) po dodaniu mocno gazu.

Proszę szanowne forum o jakąś podpowiedź gdzie dalej szukać bo już powoli kończą mi się pomysły.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Ja oddałem wczoraj samochód do serwisu i stwierdzono prawdopodobnie skrzynkę rozdzielczą.
"Albo GRUBO albo WCALE"
Opublikowano
No właśnie...prawdopodobnie :duh: Ciekawe jak wymienią a objawy nie ustąpią to co dalej stwierdzą?? Oczywiście chcę się mylić i życzę ci aby to było to :cool2: :cool2:
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
Jeśli wymienią a to nie będzie to , to ja nie ponosze za to kosztów ;) Więc zobaczymy
"Albo GRUBO albo WCALE"
Opublikowano
A czy u kolegi tez wystapilo wyraznie wieksze spalanie ? Tak na poziomie 3 l na 100 wiecej? Mnie obecnie w miescie z 12,5 wskoczylo na 15,5 do 16 l.
Opublikowano
Jeśli wymienią a to nie będzie to , to ja nie ponosze za to kosztów ;) Więc zobaczymy

A to niech kombinują :wink: :wink:

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
Witam!

Ostatnio po zrobieniu trasy ok. 3000 km auto zaczęło szarpać podczas przyspieszania, szczególnie z niskich obrotów. Z szarpaniem różnie bywa, czasem się nasila a czasem go nie ma.ma przejechane ok. 80 tyś km i jest regularnie serwisowane. Miał może ktoś z was taki problem lub wie co to może być?

Miałem to w mojej pierwszej X5 3d z 2010r

-Po wielkich bojach z Bawarią! (w ciągu miesiąca auto było u nich 5 rzay) ustatlili w końcu że to wina skrzyni biegów.

Ale już wtedy ja tego auta nie chciałem, wymienili mi na nowe.

Z kolei w nowym X5 4d 2011r.

napiszę po kolei....

przebieg 29tyś - awaria wiatraczka od turbiny

przebieg 31tyś - wymiana skrzynki VTG

przebieg 34tyś - wymiana skrzyni biegów (awaria wyglądała tak że po uruchomieniu śilnika od razu zaczynało szarpać)

ogólnie ujmując jeżeli ci szarpię to 90% jest to skrzynia!

pozdrawiam

Opublikowano
Pali mi normalnie. A szarpanie czasami występuje, a czasami nie. Nie ma reguły. Zobaczymy co będzie po wymianie skrzynki rozdzielczej.
"Albo GRUBO albo WCALE"
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, po regeneracji sprzęgła, mechatroinica i skrzyni wszystko ustąpiło. Auro jeździ normalnie i nic nie szarpie. Najprawdopodobniej powodem był mechatronic ale sprzęgło hydrokinetyczne również było przy końcu więc trudno stwierdzić co było przyczyną.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

k1300r, przy jakim przebiegu sprzeglo hydrokinetyczne bylo "przy koncu"? w e39 530dA sprzeglo czesto padalo pomiedzy 150-230k km, ale byla to czesc wadliwa, co przyznal producent. Zdziwilbym sie, kiedy taka czesc padla / zuzyla sie w normalnych warunkach przed 300-400k km

EDIT: 150-230 nie 250-230

Edytowane przez Bono

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
k1300r, przy jakim przebiegu sprzeglo hydrokinetyczne bylo "przy koncu"? w e39 530dA sprzeglo czesto padalo pomiedzy 250-230k km, ale byla to czesc wadliwa, co przyznal producent. Zdziwilbym sie, kiedy taka czesc padla / zuzyla sie w normalnych warunkach przed 300-400k km

U mnie przy 230 000 km. Poprzednio miałem E39 530d 2002 i sprzedałem z 320 tkm i nic nie działo ale tam inny moent i moc.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
odrobine jestem zdziwiony, ze tak szybko sprzeglo moglo sie zuzyc; skrzynia GM w e39 to inna bajka, wiem, ze byli tacy, ktorzy jezdzili i bylo OK, byli tacy, ktorym BMW wymienialo skrzynie po okresie gwarancyjnym (bez oplat)

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
Jeżdżę w 99% po autostradach i to może być powód że sprzęgło wytrzymało w E39 dłużej niż zwykle. Dziwi mnie natomiast to, że w E70 przy takim samie trybie jazdy padło po 230 tkm. W każdym razie teraz jest ok i mam spokój na następne 200 tkm :D . Pozdrawiam.
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Zapomniałem napisać, ale zmienili na gwarancji skrzynkę rozdzielczą i wszystko lata jak powinno :)
"Albo GRUBO albo WCALE"
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano
W której pewnie wymienią jakąś pierdołę i sprzedadzą jako nową :)
"Albo GRUBO albo WCALE"
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
skrzynkę można regenerować koszt max do 3 tysi z nowym softem.

IMPORT CZĘŚCI DO KIA I HYUNDAI CZĘŚCI NOWE ORYGINALNE ORAZ ZAMIENNIKI

KONTAKT [email protected]

GG 22098562

kom 502100017

Opublikowano

u mnie objaw był podobny tj. szarpanie podczas przyśpieszania

najpierw regeneracja konwertera (1500zł), która nie przyniosła żadnego efektu później regeneracja skrzyni biegów (4500zł) i jest ok..

także chyba zostałem lekko naciągnięty

przebieg auta 170t.km

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam wszystkich

mam do wymiany skrzynie vtg serwis stwierdził ze to na bank, fura po gwarancji 2011r 4.0D wymiane wycenili na 16 patyków, i tu jest problem bo nie wiem co mam robić,

autko tylko czasami szarpie przy ruszaniu na skręcie i tylko wtedy ale ponoć z czasem będzie gorzej ,nie uśmiecha mi się wywalić tyle kasy ,jest możliwość jej regeneracji?

Jestem z podkarpacia rzeszów jak by co. Poradzcie coś!!!!!!!!

Opublikowano
A to na pewno nie wina skrzynki rozdzielczej? Wyjmij przekaźnik od napędu 4x4 i sprawdź czy wciąż szarpie.