Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W moim E34 525i 12V występuje taka dziwna przypadłość. Jeżeli mam zupełnie zimny silnik, temp. powietrza sięga nawet -20 to silnik zapala od kopa. Jeżeli jest zagrzany i zaraz po zgaszeniu go zapalam to też pali. Problem pojawia się gdy postoi około 30 min i temp jest od -5 wzwyż wtedy zapala za drugim lub trzecim razem. Jest dość denerwujące bo kręci rozrusznik jak głupi i gdy odpuszczam już kręcenie wtedy zapala. Diagnostyka komp. nic nie wykazała. Dodam, że miałem regulowane już zawory, wymieniłem czujnik temp. filtry, świece, sonde lambda. Mierzone było ciśnienie pompy paliwa. W jednym z tematów na forum była opisana odwrotna sytuacja gdy na zimnym silnik nie palił z powodu złej szczeliny na czujniku położenia wału. Czy myślicie że może być to spowodowane tym samym? Proszę o poradę. Dzięki

Opublikowano
Tak mam gaz założony jak dotąd nie było żadnych reklamacji wszystko działa bez zarzutów. Co do przepływomierz to możliwe aby się zacinał tylko na ciepłym silniku?
Opublikowano

Mam BARDZO podobną sytuację

A więc:

To 520i M20 z gazem. Gaz jest podłączony pod sondę i silniczek krokowy, mieszalnik za przepływomierzem.

Kiedy go odpalam to niezależnie czy na gazie czy na benzynie zapala jakby był zalany ponieważ jak dodam gazu to zajarzy szybciej i musze go lekko pyknąć na początek i chodzi już sam.

Kiedy zgaszę samochód to do 10 minut zapala (na gazie) lekko, na banzynie to jest czas powiedzmy 3 minuty. Później zapala jak opisywałem. Zimny czasami odpala normalnie. Kiedy pokręciłem śrubą na parowniku ustawiłem tak że na gazie palił znakomicie, nie zalewał się ale też super nie chodził i na wolnych obrotach strasznie falował. Jak dobrze go wyreguluję to jest jak opisywałem.

Byłem z nim juz u kilku specjalistów ale każdy mówił co innego, po oględzinach najczęściej tekst "Moim zdaniem trzeba wymienić koputer" lub "Przepływomierz jest do dupy" itd.

Może macie jakiegoś speca od takich spraw albo wiecie co może być powodem takiego zachowania.

Chodzi mi o warszaty tudziesz specjalistów z okolic Warszawy od strony Radzymina/Wołomina (pracuję w wawie, mieszkam trochę dalej)

Pozdrawiam