Skocz do zawartości

530d jaki timer/telestart do webasta cyfrowego?

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam, i z góry przepraszam za kolejnego wałka odnośnie webasta.

Mam w M57 webasto Thermo Top Z/C D (sterownik cyfrowy), które oryginalnie pracuje jako dogrzewacz silnika.

Chciałbym go rozbudować o grzanie wnętrza, ale mam małe OBC, więc ta opcja u mnie odpada.

Zastanawiam się nad wsadzeniem jakiegoś timera który odpali mi webasto o określonej godzinie, albo najlepiej telestartu (pilota).

Czy takie coś jest wykonalne przy cyfrowym sterowniku?

Jeśli tak, to jaki zestaw powinienem zakupić?

Nie ma nigdzie telestartów do bmw, ale za to dość dużo tego jest do VW, czy taki odpali piecyk?

I jeszcze jedno, czytałem jeden topik, że podobno wystarczy na 1 pin dużej kostki podać sygnał 12V a webasto rusza, niezależnie czy cyfrowe czy analogowe, gniazdo w sumie jest opisane jaki Timer/Telestart, potwierdzi ktoś te informacje?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No nic, widzę że nikt się nie podejmował takich modów, więc i ja obecnie odpuszczam.

Dostałem "w prezencie" analogowy sterownik od Z/C D, więc będę modził na nim.

Załączenie tego sterownika wymaga tylko +12V, więc zrobienie takiego zegara + telestartu od podstaw to bajka, a co najważniejsze nie będzie tak kosztowne jak ori zestaw.

Opublikowano
Cześć.Z tego co pamiętam to jakikolwiek telestart podejdzie bo webasto ma oddzielne wejście w tej większej kostce. W necie jest schemat znajdziesz. A jeśli w radiu masz BC to po wymianie sterownika w webaście na ten co to w oryginale grzeje środek to byś godzine nastawiał w BC. O ile nic nie pomyliłem,posiłkuje się kolegą który nie ma telestartu oraz navi,a czas odpalenia webasta ustawia w panelu pod radiem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ostatnio zasięgnąłem rady serwisu webasto.

Mój piecyk odpali tylko telestart cyfrowy, czyli najlepiej centrala t90 lub t90r, ew zegar 1533.

Radio mam najbiedniejsze więc tutaj nic nie zdziałam.

Ale jako że dorwałem sterownik analogowy to mam szersze pole do popisu i praktycznie wszystko prostsze i tańsze ze względu na sterowanie 12V/0V

Aktualnie kombinuje nad własnym telestartem z kilkoma trybami grzania, oraz samym zegarem :mrgreen:

Jak się uda, to dam znać :D