Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
cześć, w prawdzie mam 645i, ale tutaj najwięcej osób zagląda, więc prawdopodobnie szybciej mój problem zostanie rozwiązany. Mam navi professional i mam taki problem - czasami ekran jest świeci normalnie,a czasami jest taki mega ciemny, że widać dopiero jak się latarką podświetli, mimo że w ustawieniach jest jasność na maxa, pokrętło przy światłach od jasności też nic nie daje. Czasami podczas jazdy samo się rozjaśni i jest tak jak być powinno i tak samo podczas jazdy potrafi zgasnąć. Spotkaliście się z czymś takim?
Opublikowano
To się zdarza wtedy jak jest problem z czujnikiem do świateł czy też do sprawdzania czy jest dzień czy noc. Po prostu czujnik odczytuje że jest ciemno w aucie i przyciemnia ekran żeby nie walił po gałach. Trzeba podłączyć pod kompa i sprawdzić jakie masz błędy w modułach, może być tez tak ze trzeba od nowa zainicjować czujnik zmierzchu ten co jest za lusterkiem wstecznym.
  • Członkowie klubu
Opublikowano
cześć, w prawdzie mam 645i, ale tutaj najwięcej osób zagląda, więc prawdopodobnie szybciej mój problem zostanie rozwiązany. Mam navi professional i mam taki problem - czasami ekran jest świeci normalnie,a czasami jest taki mega ciemny, że widać dopiero jak się latarką podświetli, mimo że w ustawieniach jest jasność na maxa, pokrętło przy światłach od jasności też nic nie daje. Czasami podczas jazdy samo się rozjaśni i jest tak jak być powinno i tak samo podczas jazdy potrafi zgasnąć. Spotkaliście się z czymś takim?

Znany problem w tych ekranach i niestety przyczyna nie jest związana bezpośrednio z czujnikiem zmierzchu ani sterowaniem jasnością z poziomu iDrive, ponieważ ekran nie zmniejsza intensywności podświetlenia tylko całkowicie ono gaśnie co nie jest normalnym trybem. Jak ustawisz intensywność nawet na minimum, ekran i tak powinien być trochę podświetlony.

Uszkodzeniu ulega podświetlenie ekranu. Efekt tego jest taki jak opisałeś. Szukaj elektronika, który poprawi Ci połączenia na płycie tylnej ekranu lub będziesz zmuszony do wymiany ekranu na sprawny.

Ale oczywiście na komputer warto podjechać aby mieć 100% pewności :cool2:

Opublikowano
Konrad, podjadę do Ciebie na kompa na dniach, chociaż wydaje mi się, że to jest prędzej kwestia,którą opisał prmax. Dzięki wielkie za wskazówki, na dniach ogarnę kompa, a w między czasie będę szukał elektronika i przeczytam mu co napisałeś. Dam znać. Pozdrawiam
Opublikowano
Ja ci będę w stanie poprawić luty na płytce na ekranie, tak wiec zaglądniemy do tego.
Opublikowano
Często nie działa podświetlanie ekranu, raz działa raz nie - zależy od humorków i to nie jest kwestia zimnego auta (bo jest cały czas garażowane). Teraz pytanie ile będzie kosztowała naprawa i czy jesteś pewien że zrobiłbyś to tak,że będzie działało? jeżeli zrobiłbyś to od ręki to przyjechałbym do Warszawy osobiście, wysyłać nie chce, nie ufam kurierom. I teraz tak - nowy (używany) ekran kupię już za ok 400-500zł, więc nie wiem czy ta naprawa to gra warta świeczki.