Skocz do zawartości

e38 750 hamulce, jaką moc mieć powinny ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mam (chyba) słabe hamulce, czy są jakieś dane w ile metrów auto powinno zahamować fabrycznie ze 100 czy 200 km/h ?

albo ile ton/newtonów siły hamowania na tych rolkach pokazać ?

hamulce oczywiście lepsze niż ford fiesta, ale powiedzmy coś w okolicy Rovera 75 to jest (dobra spoooro lepiej, ale dalej nie to)

Pozdrawiam!

Opublikowano
Hamulce w 750tce są naprawdę dobre, nie wiem ile Nm, ale wiem, że awaryjne hamowanie z 200 km/h załatwiają szybko i bez fadingu. Żadna z pozostałych moich beemek tak dobrze nie hamuje, nawet 850ka jest tu słabsza, więc jeżeli masz jakieś wątpliwości, to napewno hamulce są do naprawy...
Opublikowano

Właśnie mechanik mówił że są ok, i wszystko ok... hm...

z innymi BMW nie miałem do czynienia, tylko M3(2004) ale to złom, głośnie i nie trzyma się drogi - e38 ma lepsze

zawiozę chyba na stacje kontroli w wolnej chwili żeby pomierzyć Niutony

200km/h jeszcze nie jechałem, bo się boje ;) (to auto mam od 2mc)

ale hamowałem ze 180km/h do 0 i - tak bardzo równomiernie i jednak dość mocno tylko za powoli.

przyzwyczajony byłem do latania lewym pasem autostrady hamowania jak ktoś hamuje, czy ciężarówka

wjechała i się odległościami nie przejmowałem, potem tylko rura i odlot 220km/h czy coś, a tu mam

wrażenie że kilka aut przede mną jakby hamulce miało lepsze (muszę sobie markę zapamiętać ale chyba

jakieś infiniti sedan, chyba vovlo S80 lub s60 t6 ).

Opublikowano
Do takiego stylu jazdy poszukaj sobie dobrych klocków i to zarówno na przód jak i na tył. Jak poszperasz w necie, to znajdziesz i producentów i rodzaje...
Opublikowano
Pamiętaj że ta krypa sama waży ze 2 tony a zwłaszcza 5.0 z mega wyposażeniem dodaj swój ciężar, paliwo, ewentualny bagaż i masz na prawdę dużą masę. Bierz pod uwagę że taką masę trudno od tak wyhamować. Prawo zachowania pędu. A co do stylu... byle ostrożnie.