Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Pisze tutaj bo nie wiem gdzie mam do kupna a raczej wymiany BMW E34 2.5 Vanos i się troche pchać w nie, napisze co mi sprzedający napisał o nim:

Od kiedy auto jest u mnie zostało zrobione:

- Nowe sprzegło Sachs oraz została wymieniona łapka od sprzęgła, wymiana oleju w skrzyni i w moście w sumie około 1000zł

- komplet uszczelek pokrywy zaworów 380zł

- Nowa wiskoza Hella oryginał plus nowy termosta 580zł

- Nowy tłumik końcowy 300zł

- Świece zapłonowe NGK

- Wymieniony 100km temu oleje i oraz wszystkie filtry to kolejne 280zł.

- Był też wyciągany kompresor klimy w celu uszczelnienia oraz zostały wymienione wszystkie oringi w całym układzie klimy. Tak że zostało ją tylko nabić.Szczelność sprawdzona na maszynie.

-Wymieniony kolekto ssący. ps po wymianie zapala sie komunikat 'Chec engine'

- wymienione tuleje tylnego zawieszenia.

Pewnie o czymś zapomnaiełm co było robione.

Co do zrobienia:

- W przednim zawieszeniu coś puka. Koszt na allegro całego zawieszenia przedniego około 500zł( dla zainteresowanego powiem co jest do wymiany)

- Nabić klime

- Uszczelnić między kolektorem a rurą wydech.(pierdzi przy szybkim dodawaniu gazu)

- Rdza ( jedno nadkole , na drzwiach. Nie wiem co kryją Oryginalne nakładki na progi) ale nie ma tragedi Oryginalnym lewarkiem podnosze i jest Okey.

_ Jest też mały odprysk na szybie ale na przeglądzie diagnosta nawet do tego się nie przyczepił bo jest to tak małe.

- Po wymianie sprzegła oraz łapki coś stuka jak się puści pedał sprzęgła, miała to być łapka ale jest druga a problem został. Mechanik twierdzi, że coś trzeba wymienić przy pedale sprzęgła. Ta usterka nie przeszkadza w użytkowaniu napewno też nic się nie rozleci.

- Dziś nie mogłem otworzyć auta od strony kierowcy zamknąć można bez problemu( centralny zamek)

- Przy bardzo szybkim ruszaniu coś stuka z tyłu. NApewno nie tuleje bo są nowe.

na wstępie piszę Bmw było wczoraj u mechanika na wymianę płynu w układzie chłodniczym tak że jest nowy do -35 stopni, są tak że nowe wycieraczki. Auto stało cały dzień, mechanik znalazł jeszcze jedną rzecz którą trzeba by było z czasem zrobić. Powiedział mi że do wymiany jest " regulator Vanosa" w przedziale 2 2,5 tyś obrotów słychać. na wolnych obrotach i wyższych tego nie ma. Koszt na allegro 100zł. Na pewno wykluczył Łańcuch oraz jego elementy.

Bmw cenie na 5 tyś złotych. Spalanie w mieście około 10 litrów na trasie do prędkości 110 km/h jest to około 8,5 litra. A później to już lecie w górę.

Opublikowano
na moje oko vanos padł a te stuki z tylu to tak od najtańszego.. podpora wału, łącznik skrzyni z wałem a w najgorszym wypadku most ale raczej to nie most
Gdyby Bóg kochał przedni napęd to chodzilibyśmy na rękach ;)
Opublikowano
jeżeli masz gościa który potrafi ogarnąć vanos to możesz ryzykować bo łącznik to koszt ok 100 zł z średniej półki i podpora też. gorzej z mostem bo to już ok 300zł - 400zł bo takiego za 150 to osobiście chyba bym nie ryzykował
Gdyby Bóg kochał przedni napęd to chodzilibyśmy na rękach ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sprawdził szczelność na maszynie i jej nie nabił :mad2: no napewno będzie sprawna....nie liczyłbym na działającą klimatyzację....a jak koleś jest pewny niech nabije...100 złotych kosztuje nabicie, wiec nie jest koszt kosmiczny...a jka będzie gadał że na zimę szkoda to od razu olej auto, po pewnie z klimą grubsza sprawa.

PZDR>

Opublikowano
Opublikowano
W kolkektorze ssącym jest tzw. antystrzał, który upuszcza ciśnienie w razie pierdnięcia LPG. Niby jest tam uszczelka, ale w rzeczywistości olej z kolektora ją zniszczy i ciągnie lewe powietrze.

http://25.media.tumblr.com/tumblr_m9u4h0flHW1qarea0o1_500.gif

Posiadam sporo części z e34 na sprzedaż. Kompletny silnik M20B20.

GG: 12785321