Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich :)

Jakiś czas temu doposażyłem swój samochód Bmw E46 330Ci 2001r M54B30 w multifunkcje + tempomat.

Wiązka jest oryginalna z ASO (3 przewody) guziki w kierownice kupione na allegro.

W instrukcji doposażenia wyraźnie piszę, że po zamontowaniu nie wymagane jest żadne kodowanie i od razu wszystko ma działać. Multifunkcja działa ale tempomat niestety nie :mad2: Wszystko podpięte jest na 1000% dobrze (kabelek do ECU wpięty do pinu nr 27)

Po naciśnięciu przycisku tempomatu nic na zegarach się nie pokazuje i kontrolka się nie zaświeca :mad2:

To co już zrobiłem:

- test zegarów czy kontrolka działa ---> wynik OK

- sprawdzenie DISEM czy klawisze w kierownicy działają ----> wynik OK

- sprawdzenie DISEM czujnika sprzęgła ----> wynik OK

- aktualizacja softu w ECU do najnowszej wersji DISEM ----> tempomat dalej nie wstaje

- zmodyfikowałem swój klucz ZSC dodając tempomat do wyposażenia i przekodowałem wszystkie moduły ----> klucz się zapisał, ale tempomat dalej nie działa :mad2:

Umówiony byłem już raz z kolegą z Wrocławia żeby rzucił okiem na tą sprawę, ale niestety musiałem odwołać, bo przedłużył mi się pobyt za granicą

Jak ktoś ma jakiekolwiek pomysł co można jeszcze zrobić to będe naprawdę wdzięczny :)

Posiadam DIS, INPA, NCS, SSS

Opublikowano
Sprawdz jeszcze raz kable czy dobrze zrobione.

Juz zakładalem pare takich tempomatow i wszystkie chodzą bez kodowania.

No właśnie wszystko jest podpięte na bank dobrze...sprawdzałem setki razy już chyba.

Do tempomatu potrzebny jest jeden kabelek i podpięty jest do PINU nr 27 w ECU

Wiązka jest ori z ASO i nie ma żadnej rzeźby z pinami...

Ręce mi już opadają :mad2:

Opublikowano

A czy ty aby na pewno masz elektroniczny pedał gazu ?

Bo jak nie to niema szans na tempomat.

Odczytaj moduł EWS za pomocą NCS i tam sprawdź czy masz tempomat zaznaczony.

Opublikowano

Przepustnica nie ma linki i na 100% pedał jest elektroniczny

NCS dziś sprawdze

EDIT: W module EWS jest tylko parę wpisów i nie ma tam nic związane z tempomatem