Skocz do zawartości

328 -nierówna praca silnika przy rozgrzewaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
WItam mam problem mianowicie gdy na dworze jest zimno to pojawia się problem z obrotami zwłaszcza. Problem występuje tylko gdy na dworze jest zimno np z 4-5 stopnie to obroty kilka razy spadną po czym się podniosą gdy było z rana około 10 w góre nigdy tak się nie robiło
Opublikowano
Miał ktoś może taką przypadłość albo spotkał się z czymś takim. Dziś po pracy temperatura na dworze była 0' po odpaleniu auto chodziło równo po około 10 sekundach obroty tak spadły że myślałem żę zgaśnie ale odrazu odbiły i tak co 6 -7 sekund co może być przyczyną?? zastanawia mnie tylko czy świece mogą mieć wpływ na to cewki wymieniłem niedawno na inne użźywki z 2003r fajki od cewek w stanie idealnym tylko nie wiem czy świece mogły by mieć na to wpływ skoro występuje tylko na zimnym silniku???
Opublikowano

Kolego sprawdz czy to sie dzieje jak wskazówka temp. schodzi z niebieskiego pola a przestanie falować jak dojdzie do następnej kreski.

Było o tym :search: Jezeli tak bedzie to takie objawy falowania silnika wskazują na uszczelki na vanosie. Do wymiany.

O tym falowaniu przez vanos sa tez filmiki na youtubie

Opublikowano
no właśnie kolego nie objaw tylko występuje na niebieskim polu ostatnie dni już się nic nie dzieje gdyby to były uszczelniacze vanosa to cały czas by tak raczej było czy nie tak?
Opublikowano
Kolego tak jak napisał Martines uszczelnienia vanosa. Sam za niedługo będę się z tym bawił bo mam podobny problem. Pozdrawiam
Opublikowano
kolego jeśli chodzi o vanosa na jednym z postów podałem parametry jakie inpa pokazałą jeśli chodzi o położenia wałków rozrządu i koledzy z forum powiedzieli ze są niemal idealne więc vanosa odrzucam wydaje mi się ze coś z lpg pręcej teraz jak są mrozy wyłanczam lpg do momentu optymalnej temp i ani razu to się nie powtórzyło a kolego nie obstawiaj tak do końca zabiegu vanosa bo mnustwo żeczy może być za to odpowiedzalnch mi tak skakały kiedyś obroty i też wszyscy pisali vanos vanos okazała się odma podczas pracy odkręć korek wlewu oleju i zobacz cyz nie zaczyna wydawać dźwięk osła jak tak to odma na pewno do wymiany
Opublikowano

Mam podobny problem z falowaniem obrotów na niedogrzanym silniku, po rozgrzaniu falowanie znika. Możecie rozwinąć temat uszczelniaczy vanosa może jakiś DIY :) byłoby najprościej.

Pzdr, Marcin.

Po co jeździć jak można latać...BMW
Opublikowano
Kolego Arbuz mogłeś napisać wcześniej, że masz podtlenek lpg. A tak na marginesie chyba trzeba sięgnąć po słownik ortografii na przyszłość:)
Opublikowano
aj tam zenek czepiasz się ;) zawsze miałem problem z naszym skomplikowanym językiem ;) powiedz mi jeśłi uszczelniacze vanos klękają to zawsze przy rozgrzewaniu taki był by objaw nie?? bo umnie tak na benzynie wyskakuje raz na tydzień?? czasami nie ale gdy było cieplej na dworze to nie było tego objawu
Opublikowano
Wydaje mi się, że powinno się tak dziać cały czas. U mnie trwa to do momentu przekroczenia wskazówki temp. niebieskiego pola
Opublikowano
wczoraj zrobiłem autkiem trase około 200km wszystki fajnie pięknie chodziło ale dzisiaj jak go odpaliłem to przez około 3 sekund falowały obroty i zapaliłą się kontrolka eml zgasiłęm odpaliłem i to samo jak znów zgasiłę i odpaliłęm auto z pedałem gazu tak na 3/4 objaw nie występował ???