Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam problem prawdopodobnie z silnikiem (730 R6). Na instalacji gazowej (pierwszej generacji) silnik pracuje ładnie, równo nie faluje trzyma około 900 po wciśnięciu pedału gazu wchodzi na obroty jak marzenie. Natomiast na benzynie strasznie. Zupełnie jak by miał za moment wywalić kopyto. trzyma okolo 500 obrotów troszke faluje a po wciśnięciu pedału gazu nie może wejść na obroty. To podejrzewam może być wina przepływimierza ale tym się zajme. Przeraża mnie natomiast nieregularne głośne stukanie czego na lpg. nie robi. i kopcenie ciemnym dymem. Odgłos jak by z wnętrza silnika jak by coś się urwało. Nie wiem co to? Czy ktoś się spotkał już z czymś takim?
Opublikowano
A no to tak jest,jak ma się gaz.Powiem tyle odemnie,mogła paść ci przepustnica,bo ona podaje ciśnienie do przepływomierza.Też tak miałem,ale nie jestem mechanikiem :cool2:
Opublikowano

Miałem podobny problem. U mnie okazał się przepływomierz. Jakiś wujek dobrarada włożył przepływomierz od e34 silnik 2.5 :duh: Przy okazji włożyłem nową sondę.

Pisałeś o tym, że kopci więc za mało powietrza - podejrzewam, że to wina przepływomierza 95% - za spaliny odpowiada też sonda lambda. Dla pewności sprawdziłbym silnik krokowy.

Masz 3 rzeczy to sprawdzenia. Na początek odłącz silnik krokowy ale po odpaleniu i spróbuj pojeździć na benzynie i daj znać czy silnik kula czy nie i jak jeździ ale nie długo. Później sprawdź przepływomierz czy się zacina czy nie i czy jest czysty. Sonda lambda to już grubsza sprawa - wymiana trwała 3h. Ciężko podejść a jeszcze gorzej wykręcić - więc to bym zostawił na koniec.

Daj znać.

Opublikowano
Ciężko u mnie z wolnym czasem ale dla niej znajde, mam sentyment do tego auta nie sprzedam go. Myśle że największym błędem było pozostawienie bawarki pod opieką siostry gdy byłem za granicą. :mad2: przepływomierz dostał po dupie zaciera się ktoś jej podpowiedział żeby gume na bezpieczniku która pękła zcisnąć opaską. :duh: Strzelił i coś musiało pieprznąć. Boje się nią jeżdzić, nie chcę nic rozwaloić bo coś strasznie klepie w środku. Ale sprawdze... Zdejmę silniczek krokowy przejade się i dam znać. Jeszcze pytanko czy wałek korbowy mógł by się poluzować w jakiś sposub? Bo na prawde nie wiem skąd ten rumot. Dzięki za podpowiedż, sprawdzę i dam znać.
Opublikowano

Ten ktoś jest strasznym baranem, po to jest ta guma, że w razie strzału to ona ma "wziąć to na klate". Później wymiana i lata dalej.

Po Twoim opisie jestem pewny na 99% że to przypływomierz - musisz wymienić. Na allegro jest sporo przepływek jak będziesz kupować to przede wszystkim nr przepływomierza musi się zgadzać z nr przypływki którą kupisz. Koniecznie sprawdź jak kupisz używkę czy klapka się nie zacina - poza tym sprawdź kupiony przepływomierz voltomierzem. Jak będę miał czas jutro to napisze jakie parametry powinien mieć sprawny przepływomierz.

Jeśli chodzi o ten rumor to ciężko powiedzieć może to tez być dwumasa. Jak się uda nagraj film to coś się poradzi.

Opublikowano
Byłbym bardzo wdzięczny za te parametry. A sprzęgło faktycznie do wymiany, mój mechanik powiada że ktoś już tam kiedyś grzebał. Z tego co wiem to w automatach dwumasy szybko siadają. I wygląda na to że to droga zabawa. Nie wiem czy tak można ale gdyby wstawić zwykłe sprzęgło to może wytrzymało by dłużej i pewnie jest tańsze tylko co na to skrzynia (automat)? Jakaś podpowiedż mile widziana. Pozdrawiam
Opublikowano
Kupno przepływomierza nie ma najmniejszego sensu skoro masz instalacje mieszalnikową.Skoro na gazie jest wszystko ok nic nie kombinuj.Używany przepływomierz kosztuje w granicach 500 zł,niekiedy wystarczy jeden strzał i jest do wyrzucenia,miałoby to sens jeśli całkowicie zdemontowałyś instalacje,ewentualnie przerobiłbyś na sekwencje.
Nur bmw e32
Opublikowano
Prawidłowo auto odpala na benzynie na gaz mogę przełączyć gdy temperatura oleju osiągnie 45 stopni. Awaryjnie można na gazie ale nie bez przerwy. Zimny silnik powinien być palony na benzynie. Powinienem zainwestować w przepływomierz. Faktycznie są drogie. Nowy 1600,- :shock: poszukam używanego. Myślałem również żeby wstawić manuala. Kto się orientuje jaki to jest koszt?