Skocz do zawartości

BMW e36 320 z VANOS. Opłaca się ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem nowy na forum dlatego z góry przepraszam za wszelkie błedy. Potrzebuje szybkiej odpowiedzi. Mam do kupienia BMW e36 z 1995 roku z VANOS'em za ok 7500zł. Wszystko fajnie gaz jest, szpera 25% itp itd. Problem polega na tym,że autko ma na zegarze jakies 360 tys km. Właściciel zapewnia, że z silnikiem wszystko okej. Podobno osiaga 215km/h. Warto sie w to pchac?? Martwi mnie to czy VANOS po takim przebiegu nie rozleci sie za chwile. Proszę o jak najszybsza odpowiedz. Z góry dziekuję i pozdrawiam.

PS Od razu zaznaczam ze nie jestem typem dresa albo kretyna co upala silnik, trzyma pół godziny na odcinie palac gume i katalizator przy okazji..

Opublikowano

Co do brzebigu to jestem gotow uwiezyc. Jesli koles dbal o silnik to nie ma prawa sie tam nic rozleciec :wink: Po polsce jezdzi 80% beemek ( i nie tylko ) z takimi przebiegami , tylko zegar im pokazuje inaczej i sie nie rozlatuja :shock:

A 215 km/h to chyba z gorki :lol:

Wybor nalezy do Ciebie

"Bokiem Mijam Wszystkich " :D Bawarski Motor Warczy i Bardzo Mocno Wymiata

Moja bestia ;) http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=196786

Opublikowano
Mowisz ze warto?? ;) Jak tego VANOSA sprawdzic przy zakupie czy to sie nie rozlatuje ?? Może inaczej, na co zwrocic szczególna uwage przy zakupie?? Jakieś sposoby na sprawdzenie silnika sa? Beta kurcze niby ładna, w kolorze morskim (podobno nie bylo ich wiele z tego co slyszalem), z zawieszeniem gwintowanym. Swoją drogą, bardzo awaryjne te silniki z aluminiowym blokiem??
Opublikowano

Mialem ten silnik i nie nazekalem ,lubi w nim padac czujnik polozenia walu . No i osiagi z czasem sie nudza ,tak to pali 12l w miescie i 8 w trasie oczywiscie benzyny .zwroc uwage czy nie jest spocony :!:

Krotko mowiac bezawaryjna jednostka -bynajmniej moj byl taki :wink:

Opublikowano

Podobno M52. No nic, troche mnie uspokoiliscie.

Apropos, spocony? w jakimś konkretnym miejscu mam patrzec? Chodzi o miejsce gdzie VANOS jest czy gdzie? Bo Jakby bylo gdzies przy pokrywie to raczej wymienic uszczelke pod pokrywa to nie problem. No nic, pojade obejrze. Jeszcze sie tak zapytam, VANOS ma prawo klekotac badz wydawać z siebie jakieś dzwieki czy to by byla oznaka ze jest do roboty?

PS. Dzieki wszystkim za szybkie odpowiedzi ;)

Opublikowano

Jak beda dziwne dzwieki przy vanosie to bedziesz wiedzial co robic , ale jeszcze nie spotkalem/slyszalem by ktos z tym mial problem-przypadek jeden na milion. Fakt , usczelke mozna wymienic ( ja tez wymienialem ,ale to inna bajka ) ,Obejrzyj wszedzie i zwroc uwage na te zawieszenie twarde , moze byz juz troche rozklekotane -polskie drogi -sworznie moga miec luzy . Szpera -sprawc czy nie huczy dyfer i sie poci

Powodzenia :cool2: