Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
zakladal ktos cewke ?? kondesator ?? do instalacji audio bo ja w sumie nie wiem jak to podlaczyc ,,, na kebel od mocy ?? pozdrawiam
,,, bmw klub 3city--mod lakiernictwo
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Cewkę łączysz szeregowo (przecinasz kabel "+" zasilający wzmacniacz/radio i ją wpinasz), a kondensator równolegle (między kablem zasilającym, a masą).
Kai
Opublikowano
a prawdzaj ktos czy jest roznica na basie z kondesatorem i bez ?? bo ja chce zalzoyc kondensator wlasnie na tube basowa zeby trzymal napiecie ,, i sie zastanawiam czy jest wogole roznica i sems ??
,,, bmw klub 3city--mod lakiernictwo
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Różnicę odczujesz przy ciągłym basie, uderzenie się nie zmieni.

Cewkę warto stosować tam, gdzie słychać silnik w głośnikach. Wtedy skuteczność jest bardzo duża (filtr wysokich częstotliwości - wysokich, jak na audio), żaden kondensator jej nie zastąpi.

Kondensatory są pomocne, jednak nie przeceniałbym ich możliwości. Pojemność 1F na przykład oznacza w wielkim skrócie, że żeby go rozładować, to przez jedną sekundę musisz pobierać prąd 1A (jednostki: [F]=[A]*). Biorąc pod uwagę w skrócie moc 100W, jego rola skończy się po około 0,1s (10A).

Dla wzmocnienia basu w moim starym polonezie wsadziłem z tyłu drugi akumulator (taki malutki coś koło 36Ah) :) Rozwiązanie extremalne i nie zdrowe dla tego akumulatora, ale wynik był powalający (pełna moc 400RMS na dwa głośniki 10' - szło się porzygać na tylnej kanapie :) ).

Sporo zależy od tego, jakie masz kable zasilające z akumulatora, jakie długie, jakie przekrój, jaki materiał, czy łączone i w jaki sposób. Chodzi głównie o ich rezystancję. Przy mocach do 100W raczej nie ma problemu, kable o przekroju 4mm2 wystarczą. Schody zaczynają się powyżej 300W (na wyjściu wzmacniacza, 300W sinus RMS, nie PMPO :) ), wtedy już trzeba zacząć kombinować.

Kai
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dla wzmocnienia basu w moim starym polonezie wsadziłem z tyłu drugi akumulator (taki malutki coś koło 36Ah) :) Rozwiązanie extremalne i nie zdrowe dla tego akumulatora, ale wynik był powalający (pełna moc 400RMS na dwa głośniki 10' - szło się porzygać na tylnej kanapie :) ).

Jak wygladala eksploatacja tego aku, czy on gral do rozladowania sie czy byl podpiety pod alternator? Chce teraz wrzucic sobie z jakies 600 rms to mi sie przyda dobre zasilanie. Mam 1F to chyba starczy na bas (400 rms)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak wygladala eksploatacja tego aku, czy on gral do rozladowania sie czy byl podpiety pod alternator? Chce teraz wrzucic sobie z jakies 600 rms to mi sie przyda dobre zasilanie. Mam 1F to chyba starczy na bas (400 rms)

Eksploatacja wygląda tak, że nie ma żadnych extra wskazań. Jest on połączony z "normalnym" akumulatorem grubym przewodem. Walczymy tu o zminimalizowanie rezystancji połączeń.

Kondensator 1F powiadasz. Dla porównania powiem, że 1Ah akumularora, to pojemność 3600F, odpowiedź nasuwa się sama. Dobry akumulator niewielkiej pojemności połączony ze wzmacniaczem blisko zrobi o wiele większy zysk, niż drogi kondensator.

Kai