Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, nie ukrywam, że jestem nowym użytkownikiem bmw e90 320d 163HP i pojawił się problem. Mianowicie od jakiś 2 tygodni zauważyłem że czasami przy uruchomieniu nie zapala za pierwszym razem. Dzisiaj wymieniłem filtry i olej a po tym zabiegu problem się powiększył. Praktycznie za każdym razem muszę zakręcić minimum dwa razy żeby załapał. Słychać jakby rozrusznik trochę za krótko kręcił. Temperatura powietrza przy problemowych odpalaniach wacha się od 3 stopni do 20. A temp. silnika różna nie ważne czy to na zimnym czy ciepłym. Co to może być?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Trochę powracam do tematu. Znajomy podpowiedział mi, że to może być "bedkis" lub coś z rozrusznikiem jeżeli ktoś miał taki problem i wie jak się to objawia to mógłbym nagrać jakiś filmik i pokazać tutaj. A w ogóle jak to się objawia jeżeli bendiks jest uszkodzony?

P.S Ma ktoś może dobrego mechanika w Kielcach żebym mógł podstawić e90?

Opublikowano
Chyba bendix. Zrób tak spróbuj zapalić jak nie odpali to zmień biegi i jeszcze raz spróbuj u moje kolegi w innym wozie tak dawało rade i to był ten bendix.
Opublikowano

Jeśli to elektromagnes to koszt około 300-350zł. Wymiana nie wiem ile ale jest to do ogarnięcia samemu pod warunkiem osiadania dwóch, trzech przedłużek 1/4" (potrzeba prawie metr!) i nasadkowego klucza E12+ przegub do kompletu.

Do demontażu rozrusznika musisz zdjąć dolne osłony silnika i skrzyni biegów jak i polecam odłączyć akumulator - tu od razu ostrzegam aby zabezpieczyć bagażnik przed zamknięciem lub sprawdzić czy możesz go otworzyć kluczykiem.

Następnie odkręcasz kable od rozrusznika i teraz najtrudniejszy trick - trzeba odkręcić od strony skrzyni dwie śruby kluczem E12 używając przedłużek ale przedłużki muszą sięgnąć poza skrzynię w stronę tylnej osi. Potem już tylko z górki - rozrusznikiem trzeba wymanewrować do góry i masz go na wierzchu.

To tak z grubsza - jeśli miałbyś zamiar to robić to wal z pytaniami o szczegóły o ile potrzebne.

pozdrawiam

http://www.hostpic.org/images/75oie_1992258bREE92Wx_2_.png

Pomogę w mojej okolicy przy diagnozie,kodowaniu itp. Free of charge.