Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

robiłem sobie ostatnio remont tylnego zawieszenia. Do tego wymiana płynu hamulcowego. Wszystko ładnie pięknie, ale jak rusze i przejade 50 metrów to wywala mi błąd dsc. ABS nie świeci i działa poprawnie. Nie ustawiłem jeszcze geometrii i jak jade na wprost to kierownice mam ustawioną pod kątem ok 60 stopni w lewo żeby jechać prosto. Czy brak zbieżności i przez to skręcona kierownica przy jeździe na wprost wywali błąd DSC? Pytam bo nie wiem czy rozbierać jeszcze od nowa wszystko i szykać przy czujnikach, czy po prostu ustawić geometrie i być pewnym że przestanie wywalać błąd.

pozdrawiam

viewtopic.php?f=72&t=117890

Fiat 126p --> Vw polo 1.4D --> Opel Vectra B V6 --> BMW 540iA + Nissan Micra k12 --> vauxhall meriva (chwilowo) --> BMW 520d auto F11 --> BMW 545i E60
Opublikowano

Bardzo możliwe, że tak mocno skręcona kierownica wywala błąd, bo zdaje się, że jest czujnik skrętu kierownicy, żeby DSC wiedziało, czy auto jedzie/ma jechać prosto czy też skręcać.

Tak czy inaczej 60st. skrętu kierownicy po remoncie tyłu to moim zdaniem dość dziwne. Ale faktycznie zacznij od geometrii.

Opublikowano
Zrób geometrię najpierw i tak nie jeździj. I tak i tak musisz to zrobić tak więc od tego trzeba zacząć. Swoją drogą to dziwne bo ruszany był tył a nie przód to moim zdaniem nie powinna być aż taka rozbieżność by kiera była pod kątem 60st przy jeździe na wprost
Opublikowano
kątów i zbieżności z tyłu nie mam kompletnie ustawionej. nie jezdze autem, zresztą nawet ciężko sie prowadzi :) wymienie jeszcze poduszki mcpersonów z przodu i wtedy pojade na geometrie. zanim pojade to ustawie jeszcze zbieżność z tyłu na oko. W sumie to logiczne że może wywalić błąd - skręcone koła czyli komputer odczytuje "zakręt", a prędkości kół takie same to widzi poślizg na zakręcie. zaczne od geometrii, dam znać czy to było przyczyną.
Fiat 126p --> Vw polo 1.4D --> Opel Vectra B V6 --> BMW 540iA + Nissan Micra k12 --> vauxhall meriva (chwilowo) --> BMW 520d auto F11 --> BMW 545i E60
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.