Skocz do zawartości

Czujnik położenia wałeczka rozrządu. E36 320i VANOS 1994r

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Podłączyłem u kolegi moją E36 320i VANOS 94r Sedan pod komputer. I ciągle wyświetlany jest błąd czujnika położenia wałeczka rozrządu. Kolega mówi, że jest on do wymiany. Jednak ja nie widzę za bardzo różnicy w pracy silnika.

Jakie mogą być tego objawy? Co się może dziać nie właściwego?

I jeszcze jedno pytanko. Czy może ktoś kupował taki czujnik kiedyś na allegro. Jaki czujnik kupić bo jest tego mnogość a wiadomo, że zależy mi na jak najlepszej cenie ale i na właściwej pracy.

Ahaaa od pewnego czasu na rozgrzanym silniku słyszę delikatne cykanie w silniku. Czy może ten właśnie czujnik być przyczyną? Mam wrażenie, że to cykadełko pochodzi właśnie od vanosa?

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc

Nie ważne gdzie ważne czym:) BMW- Będziesz Musiał Wyprzedzać :)
Opublikowano

up up up

Panowie i drogie Panie nie wierze aby nikt z Was nie mial nigdy problemow z tym czujnikiem...

Prosze Was bardzo o podpowiedz/odpowiedz

pozdrawiam

Opublikowano

Też miałem ostatnio problem z tym czujnikiem.

Tylko, że ja miałem problem z uszczelką na tym czujniku.

Przy wymianie niestety uszkodziłem ten czujnik właśnie przez tą uszczelkę.

A co do cykania, to jest to całkiem możliwe, że właśnie przez czujnik silnik głośniej "cyka"

U mnie przed wymianą też cykało właśnie z okolic tego czujnika, albo vanosa.

Po wymianie jest duża różnica, cykanie prawie ustało, więc u Ciebie też pewnie wina leży po stronie czujnika.

A co do czujnika, to tak jak pisze kolega wyżej, kupuj tylko oryginał, nawet używany, ale byle był oryginalny.

Ja za używany siemensa dawałem 100 zł

Opublikowano

Dzięki koledzy. Będę szukać na allegro może coś namierzę używanego.

Podejrzewam, że mam układ właśnie siemensa ale tak zapytam jak dokładnie to sprawdzić aby mieć pewność?

Pozdrawiam

Opublikowano
jesli masz na SIEMENSIE to pewnie masz sterownik 5Wk9 ms40.1 jakos tak i jesli tak masz to na kazdej czesci oryginalnej bedziesz mial ze to siemes i prawdopodobnie 5wk9 napisane (ale nie jestem w 100 % pewny)
Opublikowano
ja mam problem taki ze na kompie wyszlo ze mam do wymiany czujnik polozenia walu korbowego wymienilem taki jaki mialem oryginal siemens i mam dalej to samo niechce odpalac obroty sa rowne ma moc.Co to moze byc czy jest taka opcja ze trzeba wykasowac ten blad przez kompa i wszystko bedzie ok???
Opublikowano
Siemka mam silnik 318is i umnie słychać delikatne cykanie ale nie na górze tylko od spodu co sie okazuje czujniki stukowemi padły także sprawdz przyokazji je może to one są przyczyną? Jak by ci czujnik położenia wałka padł to twoja bunia jeżdziłą by na ustawieniach awaryjnych .odkręć go i sprawdz oporowość miernikiem
Opublikowano
czy peknieta uszczelka pod glowica moze byc przyczyna moich objawow? bo wiem ze jest do wymiany w pon. podepne pod kompa jeszcze raz i zobacze co pokaze ale mam wrazenie ze dostaje gdzies lewego powietrza moze wyczyszcze jeszcze przepustnice i wymienie filter paliwa........................ :mad2:
Opublikowano
mam nadal problem z czujnikiem walu korbowego bylem w bm cars wymienili mi czujnik i nadal niema reakcji wrecz gorzej niz bylo strzela cos w silniku przy odpalaniu obroty skacza i smierdzi benzyna
Opublikowano
jak by co to ja posiadam do sprzedania taki czujnik walka rozrzadu z silnika m52b20 na siemensie

Super kolego a ile byś sobie za niego życzył?