Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jak w temacie.

Jako, że lubię bezpieczną jazdę, chciałem wymienić komplet żarówek w swoim aucie.

Na ile taka inwestycja jest opłacalna i które żarówki rzeczywiście warto wymienić?

Ja chciałem tak:

mijania

drogowe

kierunkowskazy przód, tył

ewentualnie stopu.

Czy ktoś kiedyś robił taki zabieg w E46? Jakie żarówki wybrać? W poniedziałek zaczynam od polerki klosza przedniego, następnie chcę wymienić właśnie oświetlenie w aucie, gdyż światła mijania w ogóle mnie nie satysfakcjonują.

Chodzi o zwykłe żarówki, nie ksenon. Takie, które będą dobrze świeciły i będą mi długo służyły. Nie chodzi o zabiegi "szpanerskie" np ultrajasne światło, a o takie, które i mi i innym użytkownikom zwiększą bezpieczeństwo na drodze. Dodam, że to E46 przed liftem.

Pomożecie?

Z góry dzięki i pozdrawiam, "19 letni gó.wniarz w bmw". Łammy stereotypy ;)

Opublikowano

Hej,

Nie warto w ogóle nic wymieniać póki działa. Wtedy jesteś bezpieczny.

Jeśli z twoich kierunków poschodziła już żółta farba to je zmień. Jeśli masz białe zamiast czerwonych żarówki w pozycyjnych z tyłu to je zmień.

Ze zmian dodatkowo polecanych możesz zrobić bardziej niebieskie światło montując np tungrsam sportlight w światła mijania przednie (albo inne niebieskie żarówki).

Polecam aktywowanie DRL w kompie u jakiegoś kodera. Światła dzienne są fajne.

Polecam też wymianę żarówek podświetlania tablicy na LEDy - zwróć uwagę, żeby były w zamkniętej bańce i najlepiej SMD.

Powodzenia.

Opublikowano
Hej,

Jeśli z twoich kierunków poschodziła już żółta farba to je zmień. Jeśli masz białe zamiast czerwonych żarówki w pozycyjnych z tyłu to je zmień.

Ze zmian dodatkowo polecanych możesz zrobić bardziej niebieskie światło montując np tungrsam sportlight w światła mijania przednie (albo inne niebieskie żarówki).

Polecam też wymianę żarówek podświetlania tablicy na LEDy - zwróć uwagę, żeby były w zamkniętej bańce i najlepiej SMD.

Powodzenia.

Przeczysz temu, o co mi chodziło, a napisałem wyraźnie. Światła mijania mnie nie zadowalają w ogóle, wcześniej jeździłem E39 i też seryjne żarówki świeciły dużo lepiej, więc nie mówcie mi, że nie warto się w to bawić, bo te w E46 zapewniają średnią widoczność wieczorami, a po deszczu to już bieda straszna.

Nie chcę "tuningowych" zestawów, myślałem na przykład nad czymś takim:

http://autokosmetyki24.pl/osram-zarowki-osram-h7-night-breaker-plus-box-2-szt-o_l_912.html

Nie chcę też montować żadnych dziennych listewek LEDów które wyglądają według mnie odpustowo i nie zależy mi na lepszej widoczności moich tablic, a o lepszej widoczności dla mnie - kierowcy, przy nieutrudnianiu jej innym użytkownikom ruchu.

@martex - polerka będzie mnie kosztowała 5zł, natomiast klosze 600. Już bym chyba wolał kupić jakiś zestaw allegrowy z soczewkowymi reflektorami za 900.

Narazie spróbuję tej polerki, bo osad dość spory jest i mam nadzieję, że polepszy to widoczność choć w niewielkim stopniu.

Opublikowano
Wymien sobie przednie zarowki mijania na Osram lub Philips. Od razu zobaczysz roznice. No ale cena tez nie jest taka niska.
Opublikowano
Hej,

Powodzenia.

Przeczysz temu, o co mi chodziło, a napisałem wyraźnie. Światła mijania mnie nie zadowalają w ogóle, wcześniej jeździłem E39 i też seryjne żarówki świeciły dużo lepiej, więc nie mówcie mi, że nie warto się w to bawić, bo te w E46 zapewniają średnią widoczność wieczorami, a po deszczu to już bieda straszna.

http://autokosmetyki24.pl/osram-zarowki-osram-h7-night-breaker-plus-box-2-szt-o_l_912.html

Nie chcę też montować żadnych dziennych listewek LEDów które wyglądają według mnie odpustowo i nie zależy mi na lepszej widoczności moich tablic, a o lepszej widoczności dla mnie - kierowcy, przy nieutrudnianiu jej innym użytkownikom ruchu.

@martex - polerka będzie mnie kosztowała 5zł, natomiast klosze 600. Już bym chyba wolał kupić jakiś zestaw allegrowy z soczewkowymi reflektorami za 900.

Narazie spróbuję tej polerki, bo osad dość spory jest i mam nadzieję, że polepszy to widoczność choć w niewielkim stopniu.

W Kloszach się wymienia same szkła (sa na zaczepach) i to jest dużo mniejszy wydatek. Zobacz na allegro.

http://allegro.pl/bmw-3-e46-e-46-98-01-reflektor-szklo-lewy-nowy-i2643166689.html

Nie mówię o tuningowych zestawach tylko standardowych tungsrama ze swiatlem +60 do +90%. Naprawde swieca jasniej i daja przyjemne bielsze/bardziej niebieskie swiatlo. Sa trzy rozne serie takich i nie bija po kieszeni cena. Nie warto kupowac duzo drozszych bo to niewiele wniesie. Mozesz kupic Megalight 60+ (zyja dlugo, swieca lepiej ,kosztuja niewiele). Jakos potwierdzaja testy w gazetach motoryzacyjnych.

Co do swiatel dziennych, to nie pluj jadem skoro nie czytasz ze zrozumieniem. W kazdym E46 mozna je aktywowac w kompie (jak napisalem). Wtedy dlugie swieca na 18% mocy jako dziennie. Zalaczane jest to autmatycznie po przekreceniu kluczyka w stacyjce i nazywa sie DRL. Moze moglem napisac jasniej.

Opublikowano
Hej,

Powodzenia.

W Kloszach się wymienia same szkła (sa na zaczepach) i to jest dużo mniejszy wydatek. Zobacz na allegro.

http://allegro.pl/bmw-3-e46-e-46-98-01-reflektor-szklo-lewy-nowy-i2643166689.html

Nie mówię o tuningowych zestawach tylko standardowych tungsrama ze swiatlem +60 do +90%. Naprawde swieca jasniej i daja przyjemne bielsze/bardziej niebieskie swiatlo. Sa trzy rozne serie takich i nie bija po kieszeni cena. Nie warto kupowac duzo drozszych bo to niewiele wniesie. Mozesz kupic Megalight 60+ (zyja dlugo, swieca lepiej ,kosztuja niewiele). Jakos potwierdzaja testy w gazetach motoryzacyjnych.

Co do swiatel dziennych, to nie pluj jadem skoro nie czytasz ze zrozumieniem. W kazdym E46 mozna je aktywowac w kompie (jak napisalem). Wtedy dlugie swieca na 18% mocy jako dziennie. Zalaczane jest to autmatycznie po przekreceniu kluczyka w stacyjce i nazywa sie DRL. Moze moglem napisac jasniej.

O to mi chodziło, dzięki wielke.

Myślałem, że po prostu zaczną się wypowiadać właśnie ludzie, którzy mieli takie, czy inne żarówki i wypowiedzą się na ich temat. Bo ilość światła, wydzielana przez moje obecne mijania jest dla mnie słabiutka.

Czyli próbować celować w tego tungsrama? Nie będę nimi oślepiał innych użytkowników ruchu?

Opublikowano

Tungsramy maja pelna homologacje (robi je koncern GE). Nie oslepiaja bron boze. Cena jest nieduza a jakos naprawde wysoka polka, polecam sprobowac.

Odradzam Osramy nightbraker. Ludzie montowali - zyja po pol roku.

Klosze jesli sa matowe, to poleruje chociaz (albo wymien) bo sama zarowka nie uratuje sytuacji. Po polerce dobrze je nawoskowac bo inaczej na dlugo ta polerka nie starczy. Robia sie szybciej matowe po polerowaniu niz nowe klosze. Duzo szybciej.

Powiem tak, mam E46 i lampy sa naprawde bardzo jasne w porownaniu do innych aut, wiec przezroczystosc kloszy to klucz.

Opublikowano
Tungsramy maja pelna homologacje (robi je koncern GE). Nie oslepiaja bron boze. Cena jest nieduza a jakos naprawde wysoka polka, polecam sprobowac.

Odradzam Osramy nightbraker. Ludzie montowali - zyja po pol roku.

Klosze jesli sa matowe, to poleruje chociaz (albo wymien) bo sama zarowka nie uratuje sytuacji. Po polerce dobrze je nawoskowac bo inaczej na dlugo ta polerka nie starczy. Robia sie szybciej matowe po polerowaniu niz nowe klosze. Duzo szybciej.

Powiem tak, mam E46 i lampy sa naprawde bardzo jasne w porownaniu do innych aut, wiec przezroczystosc kloszy to klucz.

Zrobię to dokładnie, papierem do 3000 tysięcy, potem pasta i coś ochronnego rzucę.

Spróbuję wyczyścić to wszystko, jak nie, to nowe zawsze mogę jeszcze kupić, stracę tylko parę godzin pracy.

Opublikowano

Klosze oczyszczone, żarówki tungsram +50% - jest lepiej :cool2:

Polecam wszystkim taki zabieg, jeszcze tylko nie wiem, jak w deszczu.

A mam jeszcze jedno pytanie, być może głupie... Jakie żarówki do świateł długich w E46 przed liftem? :D Takie same, jak mijania? Jak wsadzę np 85W Warty, to coś się stanie?

Teraz jeszcze, tak jak kolega radził aktywuję DLR.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Wiesz, mocowo nie szalej, bo nie mają homologacji, mogą oślepiać, będą przegrzewać klosze i oprawki żarówek.

To raczej nie jest polecane, żeby wsadzać 85W. Możesz takie same jak w mijania, choć polecam Ci coś ECO jak będziesz aktywował DRL. One świecą pod innym kątem (prosto a nie w ziemię) i dlatego i tak będą mocno widoczne.