Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam witam, tu robert burneika :twisted: a tak na poważnie: czy warto (próbowaliście?) wymienić półsyntetyk na syntetyk? jeżdżę 328i, przebieg to ponad 200 (ale pewnie jest ponad 300 jak nie lepiej;) mam mobil 10w-40, zastanawiam się nad wymianą na liqui moly 5w-40 lub 10w... co sądzicie o tym, czytałem/słyszałem że może zacząć chlać olej po takiej wymianie. dodam że zmieniam co 10tyś i dolewam 1l co 5, także silnik chyba gitara jak na rok '98. nie piszcie tylko że znacie lepsze oleje bo to wiadomo;) proszę tylko o opinie na temat zamiany lepkości.

pozdrawiam forum

freude am fahren / fuck downsizing
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pewnie że zmień jeśli jesteś pewny co do kondycji silnika, masa ludzi zmieniała z półsyntetyków na syntetyki a nawet z mineralnych, akurat Liqui Moly jest nieliczną firmą która szczerze przyznaje które oleje są produkowane w technologii syntetycznej a które są prawdziwymi syntetykami dlatego polecam wybrać te naprawdę syntetyczne: http://www.liqui-moly.pl/features/katalog.html?page=shop.browse&category_id=21
Opublikowano
aha, czyli bez przypału lać i się nie martwić? :) najbardziej obawiam sie tego że wypłucze silnik i zacznie brać i ciec... słyszałem że po takiej wymianie olej za chwile robi sie jak smoła co potwierdza własności czyszczące syntetyków co z kolei skutkuje nagłym wzrostem łykania oleju, nie wspominając o wyciekach. nie wiem właśnie czy gra jest warta świeczki...
freude am fahren / fuck downsizing
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A ja słyszałem że to mit, tyle osób z forum pytało o to samo i nie widziałem żeby ktoś narzekał, wręcz przeciwnie. Jeśli syntetyk coś rozpuści to tylko do postaci zawiesiny a wcześniej możesz użyć płukanki do silnika i nie będzie już co rozpuszczać a poza tym dobre półsyntetyki mają również w sobie dodatki myjące silnik tak że nie nie masz się czym przejmować.