Skocz do zawartości

530D problem z cieknącym turbo, olej znika b. szybko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja w temacie. Mechanik stwierdził, że olej wycieka przez wirnik turbiny i zaleca wymianę turbo. Być może i tak trzeba zrobić, jednak czytając różne wątki, to wymiana turbiny problemu z zasysaniem oleju nie zawsze rozwiąże. Gdzieś wyczytałem, że ktoś wymienił wężyki podciśnienia i filtr odmy.

Może mi ktoś to wszystko łopatologicznie wytłumaczyć, bo już się gubię.

Wężyki dzisiaj mi wymienili, nie wiem co z tą odmą robić, gdzie to jest i co należy zrobić? Jak odma ma się do turbiny? Może załatwienie sprawy z odmą, nie pociągnie za sobą wymiany turbiny?

Bardzo będę wdzięczny za wytłumaczenie jak chłop krowie na miedzy :-)

Olej znika w zastraszającym tempie, jakiś dziwnych dymień z tłumika nie widzę, samochód ma na niższych biegach problem ze zbieraniem się w okolicach 3000 - 4000, czyli wtedy kiedy powinien osiągać max moc.

Przesiadłem się z benzyny do diesla i jestem w szoku, kasa mi leci jak opętana, lista tego co jest do zrobienia jest przerażająca, a miało być tak pięknie :-)

był E34 525i, E39 528i

jest E60 530d

Opublikowano
Nie wiem czy wymiana odmy cos pomoze, ale cena tego nie jest wielka, wiec sprobowac nie zaszkodzi, tym bardziej ze koledzy zalecaja wymiane co 3 wymiane oleju. Zapewne nigdy nie byla wymieniana,a te z 2003 roku byly jescze innej, wadliwej konstrukcji. Jedno jest pewne. Ja bym na twoim miejscu natychmiast odstawil samochod do mechanika, bo mozesz tylko wpedzic sie w dodatkowe koszty z wymiana silnika wlacznie. Koledze turbina pobrala olej przez jakas glupia uszczelke (tak twierdza specjalisci) i zatarl silnik. calkowity koszt naprawy 10000 zl