Skocz do zawartości

E36 320i Problem z zimnym silnikiem i paliwem.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie mam pytanie.

Ostatniego czasu mam taki problem. Mam BMW E36 2.0i z 93r z instalacją gazową sekwencja. Jak było ciepło silnik zimny odpalał w miarę bez problemu i pracował prawidłowo ( no moze trochę mocy brakowało). Obecnie jak jest zimniej, silnik odpala normalnie, ale nie ma mocy dopóki się nie rozgrzeje. Jak dodam mocno gazu prawie mi gaśnie i strzela mi gdzieś z silnika i po odpaleniu strasznie czuć benzyna jak by dostawał zbyt bogatą dawkę benzyny. I nie może sie wkręcić w obroty czy to na biegu jałowym czy też próbuje jechać dopóki go nie rozgrzeje to nie mogę go w ogóle rozpędzić dopóki się nie rozgrzeje silnik. Byłem na kompie i mechanik powiedział mi że komp nic nie znalazł. ( w sumie trzech mechaników na trzech kompach. Czasem jeszcze jak silnik odpali się na zimnym to chodzi normalnie !! lecz czuć lekkie wstrząsy i jakby palił na 5 cyl. Wszystkie objawy ustępują jak się rozgrzeje.

Wymieniłem

-cewki

-świece

-gumy i uszczelki dolotu

-filtry i przewody paliwowe

-sonde lambda

-przepływomierz

Pytanie co jeszcze mogę wymienić??:)

Czy te objawy bardziej pasują do

-czujnika temp?

-czujnika wała rozrządu?

-czujnika wału?

-Czujnika przepustnicy?

-pompy paliwa?

p.s. szukałem w archiwum forum ale nie znalazłem takich samych objawów i braku poprawy po wymianie części które ja już wyminiełem.