Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam i przepraszam, że zakładam nowy temat o gazie, ale niewiedziałem do czego się przykleić z moim problemem. Zamontowałem sekwencjie KME do 730 i automat R6 i mam niesamowite problemy. Po zamontowaniu jeżdziła do bani, w dolnych partiach obrotów (1500-3000) brak mocy, a jak nacisnąłem mocniej to rwała do przodu, spalanie 20l. Po regulacji moc ok! ale spalanie 27L !!!!!!!!!!!!!!!! Znowu regulacjia i ten sam objaw co na początku moc kiepska, między 60km a 80km prawie nie przyspiesza i spalanie 20L. Mam już dość, a jeżdze około 2500 km miesięcznie i musze na gazie, jak tak dalej pójdzie to na benzynie będzie taniej. Gaz montowałem w Krakowie na Cechowej. Może ktoś ma jakiś złoty środek. Prosze :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa:
Opublikowano
Podaj więcej szczegółów, ile już przejechałeś na instalce, jaka listwa wtryskowa, jaki reduktor silver czy gold, czy była robiona mapa drogowa, jakie masz dysze, czy samochód dobrze jeździ na Pb...
Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
Opublikowano
Witam, troche informacji- reduktor nie wiem jaki jest czy gold czy silver na homologacji pisze KME RED 1, wielozawór mam TOMASETTO, sterownik KME DIEGO. Ciśnienie na reduktorze nie mam pojęcia, bo za każdym razem zmieniają, dysze są 3 mm, przejechałem na instalce już ok 6000 km, mapy drogowej nie widziałem więc nie wiem czy robili. a jeżeli chodzi o jazde na PB to ogień nic się nie zmieniło
Opublikowano
Z tego co piszesz prawdopodobnie jest Silver, wg. producenta jest do 200kW (270KM) powinien być raczej Gold (w cenie jest to różnica do 100PLN). Prawdopodobnie głównym problemem jest regulacja, ponieważ w automacie zrobienie dobrej mapy nie jest takie proste przeważnie gaziarze ustawiają "na sonde" ale najlepsza byłaby hamownia :( Jak narazie masz to na gwarancji i muszą ci to zrobić skoro sie podjeli :!:
Opublikowano
Wszystko jest dobrze, tylko jak jade na regulacjie to podpinają komputer coś ustawi i każe mi jechać na jazde próbną i pytanie - DOBRZE JUŻ JEST USTAWIONA, a skąd ja mam wiedzieć??????? Ile powinna palić na tej instalce - mniej więcej - przyjmuje 20L i myślę, że to chyba wystarczy. Czy ktoś dysponuje jakimiś parametrami do ustawienia żebym mógł porównać na kompie gaziarzy. Z góry dziękuję za reakcjię kolegów na temat.
Opublikowano

Ogólnie przyjmuje się, że na LPG jest o 20% większe spalanie w stosunku do Pb. Nie ma parametrów "dedykowanych", ponieważ każdy silnik jest inaczej eksploatowany, w różnym stopniu zużyty, w innych warunkach pracuje po to właśnie jest szeroki zakres regulacji, żeby to ładnie zgrać. Niestety są to w większości instalki uniwersalne a nie dedykowane do konkretnego modelu samochodu.

Tu jest link do strony producenta masz tam instrukcje instalacji jak i soft

http://www.kme.com.pl/

Opublikowano
Witam. Mam KME w e-32 730i, czyli taki sam samochód jak Pitak. Też miałem na początku problemy z instalacją ( gazowników, którzy ją zakładali wysłał bym do gazu ) i tak samo jak w Twoim przypadku każda wyprawa na poprawkę kończyła się tym samym stwierdzeniem: a teraz może bedzie dobrze. Za każdym razem jednak coraz gorzej. Praca silnika do bani, automat szarpie przy zmianie biegów, a o spalaniu nie wspomnę. W końcu miałem dosyć. Zadzwoniłem do KME do Łodzi i poprosiłem aby mi podali namiary na zakład, który oni polecają w mojej okolicy. Udałem się pod wskazany adres i od tej pory problem zniknął. Aż się chce jeździć a spalanie- w trasie do 120-130 km/h ok 12l, mieszana miasto - trasa 14-15 l. Oczywiście bez szaleństw. Tobie też radzę zrobić podobnie. Raczej nie sposób określić taki problem na odległość. Przyczyna może leżeć w bardzo wielu miejscach i raczej polecałbym udać się do innego warsztatu. Ja zagrałem jeszcze tak, że wziąłem fakturę za regulację i udałem się z nią do tych partaczy, którzy ją montowali. Delikatnie POPROSIŁEM o zwrot kosztów braku ich wiedzy.... Zwrócili....
Wodzik
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam. Mam KME w e-32 730i, czyli taki sam samochód jak Pitak. Też miałem na początku problemy z instalacją ( gazowników, którzy ją zakładali wysłał bym do gazu ) i tak samo jak w Twoim przypadku każda wyprawa na poprawkę kończyła się tym samym stwierdzeniem: a teraz może bedzie dobrze. Za każdym razem jednak coraz gorzej. Praca silnika do bani, automat szarpie przy zmianie biegów, a o spalaniu nie wspomnę. W końcu miałem dosyć. Zadzwoniłem do KME do Łodzi i poprosiłem aby mi podali namiary na zakład, który oni polecają w mojej okolicy. Udałem się pod wskazany adres i od tej pory problem zniknął. Aż się chce jeździć a spalanie- w trasie do 120-130 km/h ok 12l, mieszana miasto - trasa 14-15 l. Oczywiście bez szaleństw. Tobie też radzę zrobić podobnie. Raczej nie sposób określić taki problem na odległość. Przyczyna może leżeć w bardzo wielu miejscach i raczej polecałbym udać się do innego warsztatu. Ja zagrałem jeszcze tak, że wziąłem fakturę za regulację i udałem się z nią do tych partaczy, którzy ją montowali. Delikatnie POPROSIŁEM o zwrot kosztów braku ich wiedzy.... Zwrócili....

Niestety... partacze tak psują opinię LPG, jak dresiarze BMW.

Podstawą jest DOBRY warsztat z człowiekiem (chociaż jednym), który na prawdę wie, co robi...

Kai
Opublikowano
Dzięki Panowie, spróbuje dziśiaj jeszcze raz jechać na regulacjie. Od ostatniej regulacji zaczą dziwnie strzelać chyba w tłumik i poszła uszczelka między kolektorem a rurą, wydaje mi sią, że to od tych wystrzałów. Spalanie spadło do 21L (jeżdze tylko po mieście) ale jest taki mułowaty między 1500 - 2500 obr, że trudno jeżdzić i jeszcze te wystrzały właśnie w tych zakresach obrotów.
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam

Masz kłopoty z eksploatacją instalacji KME zapraszamy do wersztatu producenta w Zgierzu na ulicy Lipowej 15a. Sprawdzimy jak została zamontowana i wyregulowana. Na pewno rozwiąrzemy twój problem. Skontaktuj się telefonicznie przed przyjazdem Tel 42 719-05-73 lub do warsztatu przez nas rekomendowanego w twojej okolicy. Kraków ul. Stadionowa 1 tel 012 642-29-10. Problem twój powinien rozwiązać warsztat który montował instalację. Poprawki spowodowane niepoprawnym montażem będą prawdopodobnie odpłatne.Przed decyzją montażu instalacji w zakładzie trzeba upewnić się że wykonawca tej usługi zapewni poprawne funkcjonowanie użądzenia. Przykro nam z powodu twoich kłopotów lecz nie mamy wpływu na fachowość usług we wszyskich zakładach które chcą a nie zawsze potrafią montować poprawnie instalacje gazowe.

Doradca techniczny firmy KME

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam

Masz kłopoty z eksploatacją instalacji KME zapraszamy do wersztatu producenta w Zgierzu na ulicy Lipowej 15a. Sprawdzimy jak została zamontowana i wyregulowana. Na pewno rozwiąrzemy twój problem. Skontaktuj się telefonicznie przed przyjazdem Tel 42 719-05-73 lub do warsztatu przez nas rekomendowanego w twojej okolicy. Kraków ul. Stadionowa 1 tel 012 642-29-10. Problem twój powinien rozwiązać warsztat który montował instalację. Poprawki spowodowane niepoprawnym montażem będą prawdopodobnie odpłatne.Przed decyzją montażu instalacji w zakładzie trzeba upewnić się że wykonawca tej usługi zapewni poprawne funkcjonowanie użądzenia. Przykro nam z powodu twoich kłopotów lecz nie mamy wpływu na fachowość usług we wszyskich zakładach które chcą a nie zawsze potrafią montować poprawnie instalacje gazowe.

Doradca techniczny firmy KME

Ładnie zabrzmiało, a czy kosztami takiej dodatkowej regulacji/naprawy/weryfikacji można obciążyć warsztat montujący, który nie umie sobie z tym poradzić? Czy firma KME może w tym pomóc?

Kai
Opublikowano

Weź fakturę za regulację i obciąż nią firmę która montowała.My niemożemy ci pomóc w roszczeniu rękojmy.Ewentualnie niech zakład który będzie poprawiał instalkę niech wypisze błędy w montażu i ustawieniu.

Najważniejszą rzeczą w kalibracji jest dodatkowy czujnik kalibracyjny, bez tego żaden zakład nieustawi naszej instalacji. Sprawdź czy ten zakład w którym montowałeś posiada taki czujnik.Podobny jest do czujnika ciśnienia.