Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Przyznam się, że jestem zerem jeżeli chodzi o mechanikę.

:roll:

Rozładował mi sie akumulator. Idę zaraz kupić prostownik. Auto stoi na osiedlu więc muszę wyjąć akumulator. Jakis czas temu czytałem, że mogę mieć problem z otworzeniem auta.

Co mam zrobić? Wyjąć, naładować i? Będzie jakiś kłopot?

Czy prostownik z hipermarketu będzie wystarczajaco dobry? Czym się sugerować przy kupnie?

Dzięki za odpowiedzi!

:: Moje auto ::

:: Nieważne czym jedziesz, ważne dokąd ::

Opublikowano

Lepszym rozwiązaniem będzie zakup akumulatora, ale prostownik też by sie przydał. Wszystko zależy od potrzeb. Ja mam cztery samochody i dwa motocykle więc prostownik jest niezbędny. Przy wyborze powinieneś kierować się możliwościami prostownika. Do ładowania akumulatora np. 70Ah potrzeba prostownika, który daje natężenie 7A (10% pojemności akumulatora). Najlepszym rozwiązaniem byłby prostownik o regulowanym natężeniu prądu (bardziej uniwersalny)

Jeżeli bagażnik daje się otworzyć kluczykiem to nie powinno być problemów po odpięciu zasilania.

Opublikowano
Lepszym rozwiązaniem będzie zakup akumulatora

Melduję, że właśnie zakupiłem nowy akumulator - Varta. Po założeniu nowego - nie chciał ku mojemu przerażeniu odpalić.

Ale chwilę ponękałęm rozrusznik i zapalił. Teraz już jest OK.

Dzięki za pomoc, pozdrawiam.

==

PS.

Zauważyłem, że wiele rzeczy w BMW (obsługa) jest znacznie prostsze niż w innych markach. Np. wymiana świateł czy właśnie akumulatora. Wszystko jest sensownie, z głową pomyślane. W przeciwieństwie do np. Fiata czy Forda [spróbójcie wymienić światło mijania z przodu w Focusie :mad2: ]

:: Moje auto ::

:: Nieważne czym jedziesz, ważne dokąd ::