Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Koledzy mam opony 205/60 R15 91H i ciśnienie z przodu 1.8 z tyłu 2.0 ale wydaje mi się ze za mało jest podawana ilość na słupku ponieważ z takim ciśnieniem czuć każda nierówność na drodze itp. Czy nic nie zaszkodzi napompować do 2.0 z przodu i 2.2 z tylu??
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Im bardziej napompujesz tym opona będzie twarsza i bardziej będziesz czuł nierówności.

PZDR>

Opublikowano
Tez zależy od jakości opon wiec nie wiem czy pompować czy nie :P. Bo wydaje mi się ze te 1.8 2.0 to jakoś mało jest a jak jest obciążony to jest wskazane 2.0 2.2 a rożnie bywa czasem załadowany jeżdżę a tak to 2 osoby gorą czasem 3:P.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Osobiście na swoich kołach trzymam 2,1 bara. Kiedyś miałem w służbowym po 2,3-2,4 to zauwazyłem ze opony szybciej zbiera ze srodka. Wiec lepiej nie przesadzać z ciśnieniem zbytnio. Jak zrobisz z tyłu 2 i z przodu 2 to powinno być dobrze.

PZDR>

Opublikowano

Nie słyszałem aby ciśnienie opon zależało od ich jakośc albo nie wiem co masz na myśli :mad2: :mad2:

Ja jak sobie dołoze 0,2 to czuję od razu i tyle ale każdy robi jak uważa.masz podane max,. ciśnienie dla auta i tyle mozesz pompować

I czy będzie komfortowo czy nie to już sam zdecydujesz

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano

A przy niskim ciśnieniu opona zużywa się szybciej po bokach. Ciśnienie w oponach ma nie tylko wpływ na komfort ale także w jakimś stopniu na bezpieczeństwo jazdy.

Dopompuj tak jak masz na tabliczce w aucie. :8)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Już nie raz bya mowa o tym że nie patrzy się zbytnio na dane od samochodu tylko od tego co zaleca producent. Wiadomo ze jak masz koła o profili 35 40/45 zawsze bedzie to ciśnienie troszkę wieksze niż w balonie 65/70. Extremalnym przykładem bedzie traktor, ktróry w tylnych kołach ma tylko 1-1,2 bara...:D

PZDR>

Opublikowano

Mowa o standardowym rozmiarze koła w e36 więc moim zdaniem różnice względem informacji producenta nie powinny być większe niż +-0,2.

Co do innych rozmiarów jak ciągnik to się zgodzę. :roll:

Zresztą temperatura też ma znaczenie jak i jaki dokładny jest manometr :D