Skocz do zawartości

E36 1.8i M43 z 1993r. Pare pytań/obroty/akumulator etc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam parę pytań dot. owego modelu BMW e36, jestem szczęśliwym posiadaczem jednego z tych okazów lecz jak i jak na swoje lata jest pare mankamentów które mnie martwią, pierwsze: Obroty - gdy odpalam silnik obroty wskazują 1100, gdy po 5-10 min czekania obroty wskazują 800-900, następnie przy eksploatacji skaczą one od 600-1100... zapewne powiedzie że to wina silniczka krokowego lecz go czyściłem i troszkę się ustabilizowały w porównaniu do poprzednich skoków, lecz to jeszcze nie to co powinno się dziać (odmę również wymieniłem). Drugie: Jaki akumulator do 1.8i m43 z 93roku, miałem "na dojazd" włożony 74A ale ponoć za duży, niestety akumulator umarł i musiałem wsadzić (nowy) 45A z 360 mocą rozruchową, stąd moje pytanie czy nie będę klął w samochodzie zimą na niego? jak co to przejeżdżam krótkie odcinki 5-20 kilometrowe i go gaszę, kolejne pytanie czy alternator go nie "przeładuje"? Trzecie pytanie: na zasadzie "CO TO JEST?", pod kierownicą jest osłonka do kabli, i na końcu owej osłonki znajduje się... głośniczek? czujnik czegoś... nie wiem po odkręceniu jest to wysokości 15 cm i wychodzą z tego kable xD nie wiem czy jest to część wymontowanego już nie przez moją osobę alarmu? Pytam gdyż kolega który również posiada owy model (1991r.) nie wiedział co to jest, stąd wnioskuję że ta "rzecz" mogła być montowana od modeli z początku 1993r. (tak to pytanie mogło wydać się dziwne) oto link do zdjęcia [ http://imageshack.us/photo/my-images/9/imag0290i.jpg/ ] Czwarte pytanie: Może wydać się mało precyzyjne :mad2: ... dźwięk, który trąci mi jakimś dźwiękiem ostrzegawczym, wydobywa się (jak mi się wydawało) z lewego głośnika, coś jak w nowszych modelach gdy się nie zapnie pasów lub nie włączy świateł nieco o wyższym tonie, trzy sygnały, zapiszczał mi dwa razy, z elektroniki w aucie mam podstawowe radyjko i airbag'a, a cóż za pieruństwo mi tam piszczy... nie mam zielonego pojęcia. Tak, jestem świeżym posiadaczem tego modelu i moje pytania mogą wydawać się błahe :duh: Mimo wszystko, liczę na parę objaśnień :)
Opublikowano

temperatura ?

bmw jak spadnie temp ponizej 3 stopni to informuje przy wlączeniu zapłonu