Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

to mój pierwszy post na forum, ale chciałem się podzielić pewnym doświadczeniem z samodzielnej wymiany miski olejowej automatycznej szkrzyni biegów 6HP19Z. Na youtube można znaleźć filmy z takiej operacji i samodzielna wymiana nie jest zbytnio skomplikowana.

Problemem może być jednak wymiana, a właściwie montaż nowej tulei uszczelniającej wtyczki sterownika skrzyni (mechatroniki). Tuleja ta musi zotać umieszczona w aluminiowej obudowie skrzyni, a dostęp do tego miejsca jest bardzo ograniczony, bez wyjmowania skrzyni. Podaję poniżej kilka czynności, które moga ułatwić tą operację:

1) Należy wykorzystać starą tuleję do wycentrowania obudowy zabezpieczenia/zamka (dostępnego po zdjęciu miski). Najpierw należy zdjąć ze starej tulei oringi i umieścić ją w otworze w skrzyni. Tuleja ma dwa wąsy rozmieszczone niesymetrycznie na obwodzie i należy wcelować nimi w odpowiednie otwory prowadzące wewnątrz obudowy. Wypust prowadzący od wtyczki sterownika znajdujący się wewnątrz tulei, powinien być na dole. Tuleję należy docisnąć do momentu, aż uda się zamknąć zamek zabezpieczający.

2) Otworzyć zamek i usunąć delikatnie starą tuleję, starając się nie poruszyć wewnętrzej (plastikowej) obudowy zabezpieczenia. Lepiej nie dotykac wtedy również samego zamka.

3) Nową tuleję nasmarować smarem po obwodzie oringów.

4) Umieścić tuleję w otwrze w skrzyni, celując wąsami na obwodzie tulei w otwory prowadzące (robi się to "na czuja") i docisnąć do momentu, że uda się zapiąć zamek zabezpieczenia. Może to chwilkę zająć, bo zamek zapnie się tylko po bardzo precyzyjnym umieszczeniu tulei.

Mam nadzieję, że powyższy opis trochę pomoże wszystkim chętnym do zmierzenia się z wymianą tulei :) Mnie zdobycie tego doświadczenia zajęło trochę czasu (liczonego w godzianch :oops: ) i wymagało skorzystania z fachowej porady p. Andrzeja z serwisu BMW (pozdrawiam :) ).