Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam pytanie odnośnie silnika M43B19TU wystepował on w dwóch wersjach mocy 105 (e36 compact) oraz 118 (najczęsciej w e46) czy są jakieś istotne rózice konstrukcyjne które objawiają się właśnie różnicą mocy ? Czy to kwestia np tylko komputera ? Czy da rade zrobić przekładke do kompakta kupując silnik z e46 w mocniejszej wersji ?. Szukałem dosyć intensywnie ale nigdzie nie moge znaleźc gdzie są róznice w konstrukcji lub w sterowaniu między tymi dwoma wersjami.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Opublikowano

Wypada dokładnie przeczytać zanim zacznie sie pouczać innych.

Nie pytam o M43B16 tylko o to jakie były róznice pomiędzy M43B19TU o mocy 105 km(77kw) a M43B19TU 118 km (87kw). Różnica mocy może wynikać z konstrukcji lub sterowania albo obydwu tych spraw jednocześnie. Zatem ponawiam pytanie. A dla tych ktorzy myślą ze M43 to tylko 1.6 i 1.8 Polecam http://pl.wikipedia.org/wiki/BMW_M43

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No rzeczywiście nie doczytałem ze chodzi o compatkac e36 ( tylko w nim jeździł 43TU). Sorki.

Ale w linku puntk pierwszy jest opisane cośo DISIE. W 43TU występowała tylko w tej mocniejszej wersji, słabsza jej nie miał. Jeśli chodzi o sam sterownik to pewnie sama wymiana na ten z mocniejszej nic nie da.

Nikt nie myśłi ze m43 to tylko 1,6 i 1,8.:)

PZDR>

Opublikowano
Dzięki wielkie. Ale jeśli by wrzucić caly silnik z e46 ten z mocniejszej wersji to chyba wszystko by sie udało ? Bo stary silnik bierze olej więc nawet nie myślałem o upgrade do mocniejszej wersji. Z kolei cieżko dostać tą jednostke w słabszej wersji więc mozna by zamontować tą mocniejszą z e46. Gabaryty oraz rozmieszczenie elementów jest takie same. Pozostała by pewnie kwestia długości wiązek elektrycznych komputera chyba, że w e46 sa takie same jak w e36 ale wątpie
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Musisz poczekać, bo ja nie ma pojęcia, ale wydaje mi się żę jak bedziesz miał kpl. silnik z wiązką to nie powinno być problemu...ale pewien nie jestem.

PZDR>

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam-temet moze stary ale sie podepne-jezeli ktos sie orjetuje to prosze o pdpowiedz-chce zmienic ten silnik z E36 do E46-jest to mozliwe i czy trzeba cos z osprzetem kombinowec?

Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Najlepiej kupic sam goly słupek z e36, a osprzęt zostawić oryginalny z e46. Tak wydaje się byc najsensowniej.
spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...