Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
to mi wytlumaczyles hehe moje pytanie wzielo sie stad ze chce kupic e46 328i albo 330i i zastanawia mnie to ze gazownicy za instalacje do 328i krzycza 2600 a do 330i az 3700... az tak bardzo roznia sie te silniki?
Opublikowano

328 to silnik M52TU a 330 to silnik M54 - nowszej generacji

Ogólnie silnik M52TU jest uznawany za bardziej trwały - nie bierze oleju, itd

Silnik w 330 - M54 ma większą moc i przez to gazownicy wołają wiecej za instalke - bo musi być lepszy reduktor, albo 2 i lepsze wtryski do tego gaz w M54 jest trudniejszy w dopasowaniu etc

Opublikowano

Witam mam właśnie 330xi touring w automacie założyłem staga 300plus za 2700 auto jezdzi znakomicie zrobiłem 13000 tysi przy 8 wymiana filterków poza tym bajka.

Jak kupiłem wymieniłem olej przez niecały rok zrobiłem 13500 tys bez dolewki na bagnecie stan jak przy wymianie.Powiem tak przed zakupem też miałem dylemat bo się naczytałem że silniki m54 lubią olej ale zaryzykowałem i jestem bardzo zadowolony poza tym silnik bardzo ładnie ciągnie od dołu to za sprawą zapewne podwójnego vanosa