Skocz do zawartości

e39 523 '99 klekoczace zaworki. olej?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Koledzy sprawa jest. zawsze jezdze na oleju mobil1 5w30 ESP formula. w mrozy po -24'C zawsze byla cisza na zaworach, a po ostatniej wymianie na ten sam olej i przejechaniu ok 3 000 km od wymiany rano sie odzywaja zawory a przeciez nie jest zimno. poziom oleju jest ok bo jak narazie baska nie popija oleju wogole. doslownie zero. dodam ze auto juz ma ponad 260tys. myslicie ze pora na jakies 10w40?? a moze jakosc oleju spadla?? myslalem o dodaniu molibdenu. co Wy na to?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Hmm, może spróbuj zmienić następnym razem na coś z valvoline, podobno niektórym pomógł na klekotanie.

Jest jeden taki, który ma jakiś dodatek zmiękczający uszczelki, czasem może coś polepszyć.

Chociaż jest jeszcze jedna możliwość dlaczego klepie z rana, mianowicie czasem pada zaworek w podstawie filtra oleju, i przez noc puszcza olej z powrotem do miski olejowej, a rano po odpaleniu mija kilka sekund zanim pompa napełni podstawę i zrobi odpowiednie ciśnienie.

I pod żadnym pozorem nie lej 10W40, te silniki mają chodzić na syntetyku, tym bardziej że taki przebieg to pestka. W e46 mam ponad 650 tyś naklepane i śmigam na 5W30, silnik suchy, nic nie klepie, oleju nie zjada.

Opublikowano
Możliwe że olej jakościowo podupadł..w m52b28 zawsze zalewany był valvoline 5w30 przy jednej z wymian pokusilem sie o ori olej z serwisu bmw 5w40 ktory zalecany byl mi przez doradce serwisowego do tego silnika po wymianie 2 tys. km zaworry marsza zagraly tylko na zimnym silniku i tylko kilkanascie sekund do polminity....Wyklnalem doradce kupilem valvoline znow 5w30 wymienilem olej i zaworow do dzis nie slychac(auto juz nie w moich rekach ale nadal w rodzinie-jak kazda BMW ktora przeszla przez moje rece)...DLATEGO SZCZERZE POLECAM OLEJ VALVOLINE obecnie w dieslu tez valvoline tez 5w30 i nie mam z nim zadnych klopotów...