Skocz do zawartości

E39 520i Wymiana termostatu ??

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Witam wszystkich. Wczoraj po przejechaniu ok.30km zauważyłem,że dolny wąż prowadzący od termostatu do chłodnicy jest zimny-wskazuje to na wymianę termostatu (dodam,że wentylator wiskotyczny załącza się i jest cały czas załączony-chyba normalne). Podczas jazdy cały czas monitorowałem temperaturę testem 7 i max.wychylenie to 93 stopnie . Moje pytanie to czy wymienić cały termostat z obudową czy sam termostat(wkład),np: http://moto.allegro.pl/termostat-wahler-bmw-3-e36-bmw-5-e34-e39-i2585891283.html. Płyn chłodniczy był wymieniany 3 lata temu,węże po rozgrzaniu silnika nie są twarde. Wiem,że jest jeszcze jeden termostat (choć nie wiem gdzie) i może wymienić także i ten? Edytowane przez daski
Opublikowano

Chodzi visko czyli idzie na chłodnicę płyn gorący na duży obieg. Teraz są takie temp otoczenia szczególnie nad ranem, że termostat nie jest cały czas otwarty bo motor był by niedogrzany. Moim zdaniem wszystko jest u Ciebie w jak największym porządku i bez sensu wydawać niepotrzebnie kasę. Gorzej jak w teście miał byś grubo ponad 100st wtedy można winić termostat. Podejrzewam, że jest lekko otwarty bo tylko tyle potrzeba by utrzymać temp ~95st

dwa termostaty są w klekotach. Jeden główny a drugi od EGR

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nowe fakty z teraz: Pojechałem do marketu z testem 7 i przy temp.płynu ok.50 stopni załączył się wentylator :!: Po powrocie gdy temp. układu była 93 stopnie wentylator dalej działa.Gdy otworzyłem maskę i sprawdziłem dłonią temp. chłodnicy była zimna :!: Płyn z wężyka przelewowego płynie i tylko ciepły jest gruby górny wąż i zbiorniczek wyrównawczy CAŁA CHŁODNICA ZIMNA :!: Chyba wentylator jest do wymiany bo niepotrzebnie schładza chłodnicę :mad2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wczoraj wróciłem z ok.200 kilometrowej trasy.Wiskoza cały czas włączona pomimo zimnej chłodnicy. Danielcx717 - masz rację,wisko do wymiany,dzięki :cool2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z teorii poduczyłem się,ale mam kilka pytań:
  • ile trzeba spuścić płynu aby wyjąć obudowę z wentylatorem?
    • odpinam tylko górny wąż przy termostacie?
      • dolne węże tylko wyciągam z obudowy by móc ją unieść do góry?
        • tylko odpinam z obudowy zbiorniczek wyrównawczy?