Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Dziś dostałem komunikat na komputerze o niskim poziomie plynu chłodzącego. Ostatnio dolewałem na max poziom jakoś na początku listopada. Dodam tylko ze jezdze wyłacznie tym autem po mieście. Przejechałem około 3,500-4000. Ostatnio przy właczonej klimie i temp 27-32stopni na zewnatrz silnik slabo sie wkreca i lekko grzeje sie. Tzn wskazowka od tem ciagle jest na polowie ale silnik chodzi jak by mial zaraz wystrzelic, chociaz wiem ze to jest wada tych silnikow ale moze przyczynia sie do szybszego spalania płynu. Oleju raczej nie bierze a jesli jednak to tego nie widze. Pod korkiem mam białe masło. Moze dlatego ze malo jezdze. Ktos moze napisze jak powinna wygladac normalna wymiana plynu chlodzacego? tzn co ile km?

Pzdr

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ostatnio dolewałem na max poziom jakoś na początku listopada.

No to kolego mistrzostwo świata z Twojej strony za dbanie tak o samochód.Sprawdziłeś stan płynu na zimno przed jazdą?Jeśli jest go za mało to nie ma dziwne,że silnik chce wystrzelić a na pewno wentylator wiskotyczny mało nie wyfrunie spod maski :duh:
Opublikowano

Ostatnio dolewałem na max poziom jakoś na początku listopada.

No to kolego mistrzostwo świata z Twojej strony za dbanie tak o samochód.Sprawdziłeś stan płynu na zimno przed jazdą?Jeśli jest go za mało to nie ma dziwne,że silnik chce wystrzelić a na pewno wentylator wiskotyczny mało nie wyfrunie spod maski :duh:

Zle mnie zrozumiałes. Dolałem go ostatni raz w listopadzie na zimnym silniku do kreski MAX. To ze silnik w E39 a szczegolnie benzynowy lubi sie przegrzewać to wie prawie kazdy. Kreska jest ciągle na połowie a ani drgnie ale przy właczonej klimie i wysokiej temperaturze silnik dostaje kopa i poprostu ciezko sie jemu pracuje. I dlatego tak brzmi dziwnie, dlatego biore to tez za powod szybszego zuzywania sie plynu. A wiec co ile zmieniacie plyn chłodzący w E39 520i? Zmiana po 10 miesiacach i 4000km to chyba nie jest normalne ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czy sprawdzasz stan płynu chłodniczego po przejechaniu np.500km?Czy są ubytki płynu i stale go dolewasz? (może to oznaczać m.in.wyciek)Dla mnie gdy silnik "dostanie kopa" to zwiększenie mocy a Ty piszesz dokładnie odwrotnie,że silnik ma spadek mocy.Spadek może być spowodowany załączaniem się wentylatora wiskotycznego gdyż ten chce schłodzić płyn w chłodnicy lub jego uszkodzenie (załączenie go na stałe).Najpierw trzeba zdiagnozować dlaczego płynu ubywa :?:
Opublikowano

mozesz miec gdzies delikante przecieki, przy opaskach, na wezach, przy obudowie termostatu lubi kapac... jest tego troche do przejrzenia, musisz wejsc pod samochod i zobaczyc czy nie ma gdzies kropelek, nalotow z plynu, na wezach w miejscach laczen itp.

warto przyswiecic latarka, czasem jak nie ma dojscia to mozna reka pomacac i zobaczyc czy nie ma wilgoci

masz LPG, moze gdzies na laczeniach z reduktorem podcieka to musisz wszystko posprawdzac

troche zle to zinterpretowales...na wlaczonej klimie w upale silnik nie dostaje kopa tylko w dupe...ale to normalny objaw, visko zalaczone, sprezarka klimy i pare kucy ucieka, wtedy tez motor narazony jest na wieksze przegrzewanie, ale dopoki wskazowka nie wychyla sie za pion to jest lala, zlikwiduj tylko ten wyciek i bedzie po problemie

btw. plyn wymienia sie co 2 lata, wiec masz jeszcze troche czasu

Opublikowano
Zgadza sie silnik ma wtedy spadek mocy a nie kopa. Podjade za jakis czas do mechanika i moze cos sprawdzi. Z tego co widzialem to z góry przewody sa szczelne, nic nie wyciaka. Jedynie mam "spocony" wężyk od wspomagania ale to juz inna bajka. Niestety silnik ma 290tys wiec juz troszke wyjezdzony dlatego nie oczekuje niezawodnosci. Tak jak pisalem, podjade z tym do kolegi mechanika i wtedy bedzie wiadomo co i jak. Chyba ze ma na to wplyw slabej jakosci plyn chlodzacy z marketu. Pozdrawiam