Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

zacznę od tego, że jestem nowym/szczęśliwym użytkownikiem Buni :D, jestem też na etapie próby doprowadzania jej do stanu bazowego.

Ostatnio byłem u mechanika m.in. sprawdzając falowanie tylko na zimnym silniku - potrzeba z 5sek. aby obroty się ustabilizowały i potem jest już OK, nawet jak włączam/wyłączam (zostały wymienione przewody, sprawdzona przepustnica, wymienione świece) i teraz czytając forum i historie padło na silnik krokowy (czyszczenie nic nie dało, ale tego nie wiem ile i jak był czyszczony).

Sprawdziłem też, że nie jest to dużo pracy i z pomocą jednego posta na forum, mógłbym to zrobić sam. I tutaj prośba o pomoc/rady czy powinienem na coś uważać? I czy taki z allegro będzie odpowiedni ?

Dziękuję!

Opublikowano

Dzień dobry.

Zabieg wymiany ogranicza się jedynie do jego odkręcenia i ponownym przykręceniu na miejsce. Jedyne na co trzeba Ci uważać to to aby nie uszkodzić uszczelki. Dlatego ostrożnie go zdejmuj a przy przykręcaniu dociągaj śruby równomiernie i powinno być ok.

Swoja drogą czy podpinałeś swoją pod kompa? Może to być również wina potencjometru pozycji przepustnicy.

No i w przyszłości :search: :-)

Pozdrawiam

Opublikowano

Dzięki za rady, tak był podpinany w poprzednim tygodniu, po czym przejechałem ~150km wracając do mechanika na sprawdzenie czy nic nowego się nie pojawiło (powtórnie podłączając do komputera) i nic nie wykryło. Mechanik mówił, że wyczyścił krokowca, ale raz zaciął się przy uruchamianiu, więc może być?

Ps. użyłem wyszukaj, ale jak napisałem jestem nowy, sporo czytam ale też nie wszystko jest ponieważ większość rad jest już dla osób obytych z mechaniką :roll: