Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam Wie ktos moze z Was jakich zmian dopuscila sie ALPINA w silniku 3.0i Bi turbo 360hp z e92 ? Czytalem gdzies, ze tloki sa lzejsze, nieco wydajniejszy uklad wtryskowy i ... ? No wlasnie Mapa paliwa jest ta sama ? Robili cos z elektronika czy "dlubanie" przez ALPINE zakonczylo sie tylko na wspomnianych przeze mnie zmianach a moze cos jeszcze zrobili w tej jednostke od strony mechaniciznej ? Jesli chcialbym wrzucic motor z B3 do mojej 335i e93 wystarczy go wrzucic i podpiac oryginalny komputer czy musi byc oryginal z ALPINY ? Z gory serdecznie dziekuje za odpowiedz Pozdrawiam
Opublikowano

Inny układ wydechowy, przekonstruowany układ chłodzenia. W silniku usprawniona cała masa bebechów, inna kompresja, wtryskiwacze. Do tego w B3 montowana jest inna skrzynia biegów (inne przełożenia). Soft na pewno inny, idę o zakład, że Aplina poszła z przebudową elektroniki dalej i zastosowała zupełnie inny sterownik który to wszystko ogarnie, tak więc dochodzą wiązki kabli albo sztukowanie.

Aplina pilnuje swojego prestiżu, nie wiem czy dobry pomysł pchać się w taki swap. Będzie mocny problem z dostępnością wiedzy oraz części. Skąd taki pomysł, masz dojście do taniego rozbitka?

Pozdrawiam

Opublikowano
Z tego co wiem uklad chlodzenia jest identyczny jak w seryjnej 335i Motor wyglada poza plastikowa okrywa z napisem "Alpina biturbo" identyczne Turbiny oryginalne itd jednak tak jak napisales bebechy ma inne na pewno. Mam taki silnik z B3, udalo mi sie tanio go kupic razem ze sterownikiem Wiazka jest taka sama na silniku jak w oryginale Wiec ewentualnie szczytac mape z kompa alpiny i postarac sie ja wrzucic do oryginalnego sterownika Dlaczago sadzisz, ze taki swap to kiepski pomysl ? Szkoda odpuscic te 360 ps a mam jeszcze wydech eisenmanna wiec mogloby byc wesolo Rozgladalem sie za sportowym intercoolerem ale nie wiem czy nie zjeba.l by wlasnie oryginalnej mapy alpiny bo pewnie wartosci doladowania sa tam scisle okreslone i adekwatne do oryginalnego intercoolera...
Opublikowano
Dziekuje za linka Wczoraj juz czytalem wlasnie Lzejsze tloki, soft przeprogramowany do skrzyni i silnika i nieco zmieniona kompresja ale poza tym seria wiec chyba nie pozostaje nic innego jak probowac szczytac mape z komputera alpiny, wrzucic ja do mojego oryginala i zeswapowac serce b3 do mojej e93 :)
Opublikowano
P.s. 2 Wie ktos moze gdzie mozna kupic taki dyfuzor pod wydech 2 w 4 ? nie musi byc carbonowy Wycinanie oryginalnego m pakietowego dyfuzora czuje, ze moze zakonczyc sie katastrofa ...