Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Przymierzam się jutro do wymiany foteli w swojej e87. Czy ktoś demontował boczną poduszkę powietrzna z fotela??? Muszę przełożyć do drugiego zestawu i nie wiem jak się za to zabrać? Pozdrawiam

Jeżeli miałeś w ostatnich 3 latach szkodę z OC sprawcy- zapewne należy Ci się dopłata do odszkodowania. Praktycznie wszystkie odszkodowania są zaniżane. Nie dajmy się okradać !!!

Zainteresowanych zapraszam na Priv.

• Zarejestrowani
Opublikowano

Już to przerabiałem u siebie ;)

Zdejmujesz tylą plastikową obudowę fotela (na dole są 2 plastikowe spinki, i potem całą obudowę przesuwasz w dół). Wtedy masz już dostęp do śruby trzymającej poduszkę.

Zanim się za to zabierzesz: przygotuj DOBRY klucz torx 45 - ja jeden rozwaliłem przy odkręcaniu pasów. Podjechałem do castoramy i kupiłem nasadkę na grzechotkę stanley'a 45 za około 10zł (jedną sztukę) no i poszło.

W całej zabawie najwięcej problemów było ze zdjęciem plastikowej obudowy w fotelu osłaniającej mocowanie pasa. Widzę, że jesteś z Wrocławia (ja też) - mogę Ci w tym pomóc, bo jest naprawdę ciężko! Na PW zostawię Ci numer telefonu - jak coś to dzwoń, spróbuję pomóc przez telefon, a jak to nie pomoże to w miarę możliwości podjadę do Ciebie.

Miałem zrobić howto do tego bo nawet jakieś tam zdjęcia zrobiłem, ale jakoś nie mogę się za to zabrać. Przygotuj też sobie odkurzać, bo to jedyna i niepowtarzalna okazja do porządnego wyczyszczenia zakamarków ;)

Z jakich foteli na jakie zmieniasz?

Opublikowano

Witam :)

Obecnie mam zamontowane sportowe półskóry ale mam cały zestaw szarych sportowych skór :) Już rozkminiłem ten myk z mocowaniem pasa i w skórzanych zeszło bez problemu, ale okazało się że jeden kabel w skórach jest obcięty i będę musiał dojść od czego on jest (chyba idzie do poduszki). Na razie prace wstrzymane :/. W skórach mam oprócz pompowania bocznego foteli dodatkowo pompowanie tym okrągłym przyciskiem i nie wiem też czy jak wepnę kostkę to czy zacznie wszystko działać <?>. No nic jak znajdę więcej czasu to przełożę wszystko i pochwalę się fotami :) Dzięki za priv ;)

Jeżeli miałeś w ostatnich 3 latach szkodę z OC sprawcy- zapewne należy Ci się dopłata do odszkodowania. Praktycznie wszystkie odszkodowania są zaniżane. Nie dajmy się okradać !!!

Zainteresowanych zapraszam na Priv.

• Zarejestrowani
Opublikowano

Tak jak pisałem... jak będziesz się za to zabierał to w razie problemów, daj znać - mogę pomóc. Kostki też trochę rozkminiałem, bo ja nawet sportowych nie miałem i zmieniłem na sportowe z pompowaniem, o którym Ty piszesz. Niestety w aucie nie miałem przygotowanej instalacji pod to pompowanie i na razie pompowanie mi nie działa - muszę się za to w końcu zabrać ;) To przy okazji może razem byśmy zrobili moją i twoją.

Od poduszki jeśli dobrze pamiętam kabelek jest szary z 3 pinową wtyczką, w tej całej zbiorczej wtyczce powinieneś mieć jeszcze podejście do napinacza (może tego Ci brakuje).

• 1 rok później...
Opublikowano
Trochę odgrzewam temat z pewnie dość naiwnym pytaniem :) Czy dużym problemem jest zmiana foteli ze standardowych, ręcznie sterowanych, z poduchami z boku oczywiście, na skórzane, też ręcznie sterowane? Na forum E90 przeczytałam, że wymiana na elektronicznie sterowane jest nieco problematyczna, trzeba sporo rzeczy dokupić. Na elektryce mi nie zależy, ale na skórze tak. Czy dużo trzeba dokupić? Co z poduszkami, da się łatwo sprawdzić czy w dostępnych na all... faktycznie są poduszki?
  • Zarejestrowani
Opublikowano

Nie ma z tym większego problemu:

http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=164&t=189165

Najwięcej problemu mógłbyś mieć w przypadku chęci doposażenia auta w podgrzewanie siedzenia lub np. w elektrycznie sterowane siedzenia (to o czym piszesz).

Co do poduszek... najlepiej kupić bez i przełożyć ze starych. A widać je w postaci tych plastikowych zaślepek na boku fotelu.