Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Mam pytanie , powyżej 140 km/h na autostradzie jak wcisnę pedał gazu w podłogę jest dzwiny objaw trzęsienia samochodem , jak dodaję stopniowo gazu efektu brak ... co może być przyczyną ?

Felgi może nie są idealne proste bo niestety 19" i Polskie drogi , wydaje mi się że przy mniejszych prędkościach również było by to odczuwalne

Bicia na kierownicy nie są odczuwalne ale trzęsie cała budą

Przebieg 87 tys km

Opublikowano

Chodzi ci o drgania auta przy pewnych obrotach podczas przyspieszania - taki rezonans przechodzący przez auto ? Jeśli tak to prawdopodobnie jest to wina chipa.

Miałem podobnie w 330d po programie. Gdy przyspieszałem od dołu obrotów delikatnie problemu nie było. Ale gdy gwałtownie przechodziłem przez próg 1800 - 2100 rpm to czułem i słyszałem nieprzyjemne drgania i dźwięki. Po powrocie do seryjnego softu problem zniknął.

poczytaj... może, pomoże viewtopic.php?f=70&t=128537

Opublikowano

Dziś znów goniłem w trasie , objawy są takie

Przekorczę próg 120km/h czuje drgania w całym samochodzie powyżej 210km/h drgania wydaje mi się że są mniej odczuwalne . Puszczę gaz drgań praktycznie brak lecz przy 110-130km/h drgania są odczuwalne . Jeżeli wcisnę pedał gazu w podłogę dziwnie właśnie trzęsie samochodem , jeżeli gazu będziemy dodawać stoponiowo efekt nie jest prawie odczuwalny

Chip był zrobiony hohoho temu i problemów nie było żadnych , od pewnego czasu zauważyłem to zjawisko i mam wrażenie że się nasila .

Jutro jadę wyważyć koła bo może to być problemem

Opublikowano

Wyważ koła, i sprawdź podpory wału.

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

Opublikowano

właśnie dziś obiło mi sie o uszy że może być do wymiany

Łącznik elastyczny wału oraz podpora .....

Mnie trzepie trzy razy bardziej niż samochód :D u mnie wszystko musi być jak w nowym samochodzie

Jeżeli koła nie pomogą , podjadę na trzepaczki może coś wyjdzie

Opublikowano (edytowane)
Mam to samo... gdy coś jest nie tak z autem mechanicy mnie przeklinają ;) A wracając do tematu to nie widzę związku z kołami, gdyby to były one to trzepałoby cały czas... Ale czemu nie, możesz spróbować je wyważyć. Edytowane przez arnold
Opublikowano

Ostatnio wymieniałeś trochę rzeczy w aucie z tarczami włącznie. Czy objawy wcześniej nie występowały czy ich mogłeś nie dostrzec?

Być może wszystko jest powiązane, niech sprawdzą Ci prawidłowość montażu tarcz z tyłu i przy okazji wrzucą koła na wyważarkę.

Jeśli będzie wszystko ok, to szukaj przyczyny w napędzie lub programie chociaż ja obstawiam któreś z powyższych.

Opublikowano

Problem rozwiązany ....

Jedna z tylnych opon zmieniła swój kształt odziwo nie zrobił się "balon" tylko opona zrobiła się wklęsła ja pierwszy raz coś takiego widziałem ....

Tak czy inaczej opony chciałem zmienić w przyszłym sezonie , to niestety muszę zmienić w tym i zostawić magiczną kwotę

19"stki podobały mi się do czasu gdy nie zobaczyłem ceny za opony za przód i tył wyszło prawie 4500 :)