Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

prosze o pomoc w diagnozie

4203 glow control unit - sterownik swiec

4530 mainfold pressure regulation - ?

4507 exhaust recirculation regulation- ?

4212 glow plug wszystkie cylindry - swiece

auto odpala normalnie jest spadek mocy

od czego zaczać ?

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Jak dla mnie najpierw to naprawić sterownik świec żarowych - błędy 4203 i 4212.

Potem przeczyścić EGR i elektrozawór sterujący nim - błąd 4507.

Jeśli chodzi o błąd 4530 to regulacja ciśnienia doładowania, możliwe że chodzi o czujnik w kolektorze ssącym, nr 17 http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=NC71&mospid=47753&btnr=11_3599&hg=11&fg=40

Należy ten czujnik przeczyścić na początek, niektórym to pomogło.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam wszystkich,

dokleje sie do tematu....

korzystając z zestawu INPY, na silniku odczytałem kilka błedów m.in. "Glow plug zylinder" oraz "4203 glow control unit". Wymieniłem sterownik swiec żarowych (na Beru). Błędy z "Glow plug zylinder" zniknęły ale cały czas pozostał bład "4203 glow control unit" i "exhaust recirculation regulation" (kasowałem kilkukrotnie, bez efektu)

Skoro jest nowy sterownik swiec zarowych to dlaczego ciagle wywala bład? Trzeba go jakos zaprogramowac, dostosowac do mojego silnika??

Opublikowano

sterownika do swiec nie kodujesz, wymiana wystarczy. Ten sterownik sam od siebie rzadko sie psuje.

Przewaznie traci zyczie razem z zepsuta swieca ktora przy usterce (zwarciu) zabiera sterownik ze soba...

Przy wymianie sterownika nalezy sprawdzic swiece. Na 99,9% jest jakas przepalona i robi spiecie. W takich wypadkach najlepiej wymienic wszystkie swiece, poczym wymieniec sterownik.

Jak robisz odwrotnie, mozesz spalic ponownie sterownik uwalona swieca. I tak tez moglo byc u Ciebie kolego...

Opublikowano
ok, dzieki za info. A to nie jest tak ze jesli mam padnieta świece to powinien sie pojawic bład na silniku? Tak jak wczesniej wspominalem nie mam innych błedów oprócz tych wczesniej wymienionych...