Skocz do zawartości

Tylna kanapa ogrzewana - E39 520d 2000r.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy istnieje możliwość dodania ogrzewania tylnej kanapy? Mam ogrzewanie działające na przednich fotelach. Idzie zima więc trzeba ogrzewać tyłki maluchów.
Opublikowano
Bardzo dziękuję! A czy ktoś z szanownych polskich bm-karzy robił coś takiego? Gdzie np. dostać taki panel do ogrzewania który montuje się z tyłu pod nadmuchem? Skąd maty? I najważniejsze czy kable do tylnych mat grzejnych są gdzieś ukryte, czy raczej trzeba na nową ciągnąć? Jeśli ktoś może odpowiedzieć na moje pytania to zapodawaj!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z tego ci wiem, to e39 nie miała możliwości zamówienia ogrzewanej tylnej kanapy, więc sugeruję że maty są z serii 7.

Przełączniki do grzania, są takie jak w przedliftowej e39 (do 98 rok), upchane w obudowę z e38.

Ogólnie zrobienie grzanej kanapy wychodzi na łatwiejszą sprawę niż ogarnięcie grzania w przednich fotelach :)

Opublikowano
A jak jest z kabelkami? Gdy podnoszę tylną kanapę nie widzę kabelków. Skąd je pociągnąć? Rozumiem że maty z serii 7 montuje się ściągając pokrowiec z tylnej kanapy i okładając maty na gąbce, później nakładam pokrowce! Pozostają kabelki - gdzie je wpinamy?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Po pierwsze, to nie siej postami jeden za drugim, tylko wyedytuj poprzedni :roll:

Po drugie, napisałem wyraźnie że ta obudowa to z e38, ale nie sądzę że wejdzie bez przerobienia, w e39 jest prosta, i gładka, a w e38 jest z takim przegięciem delikatnym na górze.

Trochę rzeźby i będzie pasowała.

Kolego, proste że nie zobaczysz żadnych kabelków, no bo skąd jak ogrzewanej kanapy w e39 nie było?

Z bagażnika sobie podciągnij, nad akumulatorem masz skrzynkę z bezpiecznikami, będzie najbliżej.

Same przełączniki są takie same w e39 jak i e38, więc żadna różnica.

Aha, i jeszcze jedno, nie wiem czy wiesz, ale te włączniki do grzania foteli nie zadziałają bez czujka temperatury fotela, a maty uniwersalne czegoś takiego nie mają.

Proponuję rozejrzeć się za oryginalnymi matami z e38, powinno być dużo łatwiej.

Opublikowano
Po pierwsze, to nie siej postami jeden za drugim, tylko wyedytuj poprzedni :roll:

Po drugie, napisałem wyraźnie że ta obudowa to z e38, ale nie sądzę że wejdzie bez przerobienia, w e39 jest prosta, i gładka, a w e38 jest z takim przegięciem delikatnym na górze.

Trochę rzeźby i będzie pasowała.

Kolego, proste że nie zobaczysz żadnych kabelków, no bo skąd jak ogrzewanej kanapy w e39 nie było?

Z bagażnika sobie podciągnij, nad akumulatorem masz skrzynkę z bezpiecznikami, będzie najbliżej.

Same przełączniki są takie same w e39 jak i e38, więc żadna różnica.

Aha, i jeszcze jedno, nie wiem czy wiesz, ale te włączniki do grzania foteli nie zadziałają bez czujka temperatury fotela, a maty uniwersalne czegoś takiego nie mają.

Proponuję rozejrzeć się za oryginalnymi matami z e38, powinno być dużo łatwiej.

A czy można kupić na Allegro oryginalne maty przednich foteli i wcisnąć je na tył? Byłoby prościej i taniej!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolego, przeczytaj pierwszą linijkę tego co napisałem.

Jak już napiszesz jednego posta, i chcesz coś uaktualnić, to kliknij edytuj, a nie walisz jedno pod drugim. :duh:

Po drugie, kupisz na allegro maty do przednich foteli?

Wydaje mi się że nie, bo mata jest zaszyta w poszyciu fotela, i jako tako nie występowała oddzielnie jako oryginał.