Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich po raz pierwszy. Piszę tutaj ponieważ bardzo pilnie potrzebuję porady w kwestii chłodzenia takiego motora jak w opisie. Zaznaczam że auto jest za granicą i przydało by się komuś nim wrócić do PL. Podpinanie do kompa i jazda do serwisów nie wchodzi w grę (za drogo). Najtaniej wyniesie chyba wymiana serduszka. Wszyscy znajomi już klękają bo nikt nie czai dlaczego tak się dzieje. A mianowicie:

- Autko kupione ok pół roku temu;

- Kilkukrotnie zrobiło trasę 1500km w jedną stronę bez żadnego problemu;

- Przy ostatnim zjeździe do Polski - pękła chłodnica...;

- Wymieniono na nową - było ok - wyjazd za granicę - znów pęka (tym razem zbiorniczek) ok 150 km od celu;

- Pompa wody, termostat i chłodnica - nowe (bez efektu);

- Głowica planowana i nowa uszczelka (po wyglądzie tych części wskazywało że to może być to) - nadal bez efektu;

- Podpowiadam że silniczek pracuje bardzo ładnie i równo;

- Główne węże od chłodnicy lekko twardawe, jeden cieńszy twardy jak skała;

- Nie przegrzewa się(chyba że wywali całą wodę przez korek,);

- Brak pomysłu co dalej...

Pompa wody wymieniana ponieważ pękła razem z wiatrakiem i kołem pasowym podczas nieumiejętnego demontażu... Trochę przykre gdy koleś nie chciał mi uwierzyć że tam naprawdę jest lewy gwint ;/

Gdzieś na forum doczytałem coś że niby nagrzewnica. Niby działa i grzeje...

Ja nie mam już pomysłu co to może być więc pytam się czy ktoś z was podejrzewa coś jeszcze lub sam miał podobny problem?? Zbliża się czas powrotu do kraju więc jak najszybsze odpowiedzi mile widziane :)

Opublikowano
Witam ponownie. Chciałem dodać jeszcze jedną dziwną rzecz a mianowicie to korek od wlewu oleju jest zasysany po odkręceniu a nie jak standardowo się spotykałem z tym że był wypychany. Bardzo proszę o jakieś wskazówki.
Opublikowano
witam miałem podobny problem z wywalaniem plynu przez korek. Podmienialem korki od chodnicy ale nic to nie dalo. Dopiero porządne odpowietrzenie układu załatwiło problem.Teraz w każdej chwili moge odkrecic korek od chlodnicy i ani kropelka płynu nie ucieknie. Przedtem kazda proba odkrecenia korka konczyla sie wywaleniem płynu
KOZIOL
Opublikowano
A czy jest możliwość aby układ chłodzenia jakoś się zapowietrzał?? :| Odpowietrzony był dość solidnie a po przejechaniu paru kilometrów wywalało wodę aż para szła ;/