Skocz do zawartości

wymiana oleju Texaco Havoline na inny czy pozostać przy tym?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam BMW e38 z silnikiem m62b44tu,który zalewany był castrolem ,dwie następne wymiany był zmieniony na olej texaco havoline 5w40, mam zamiar wymienić znowu olej, czy powinienem już pozostać przy tym oleju ,który jest czy wrócić do castrola czy może wlać jeszcze coś innego?

Opublikowano
Jeżeli zachowasz parametry oleju to mozesz wymieniać na dowolny. Ja leje Motula Synergie i jestem bardzo zadowolony, taki sam mam w rajdówce i żadnego problemu nigdy nie było :)

BMW to nie samochód. BMW to styl życia. :D

4.0 V8 LPG 4 gen

Opublikowano

Jest stronka co pokazuje jaki olej do jakiego auta ,według tego zalecany jest 0W40

http://ew5.earlweb.com/recommendations.php?modelyear=&vehicle=2160&site=8&region=26&language=13&brand=17

zmieniał ktoś z 5W40 na 0W40?

Takie jeszcze pytanie trochę z innego tematu, czy możliwe,że producent samochodu od nowości auta może zalać je olejem mineralnym, do nowiutkiego silnika?

Chodzi konkretnie o Toyotę Avensis z 2006r 2l benzyna

Opublikowano

Może zmieniać 5W na 0W, nie ma żadnego problemu.

Jeśli chodzi o tą toyotę, to nie wydaje mi się, silniki japońskie mają dobre pasowanie, więc mineralny olej nie wchodzi w rachubę. Pomijam fakt, że zalecany do tego auto to 0W40. Dziś już się żadnych nie zalewa mineralnym, nawet fiata z regulowanymi ręcznie zaworami.

Chyba, że na dotarcie to może taki zalewają, ale po dwóch tysiącach wymienia się na właściwy. Ale o to musisz zapytać w Toyocie.

pozdrawiam Bartek
Opublikowano

To w takim razie teraz gdy będę wymieniał olej to kupię 0W40, a powiedz czy polecasz castrola bo taki zalecany jest przez BMW czy może jakieś inne propozycję do tego silnika z vanosami? Twoja V12 na czym jeździ ?

Ma to jakieś znaczenie odnośnie tego 0w40 ,że zimą nie będzie raczej jeżdżony ? Bo ten olej jest dobry w niskich i wysokich temperaturach no ale skoro zimą auto by stało bo posiadam drugie BMW to czy taki olej i tak zalać, bo będzie dobry na pozostałe pory roku czy wtedy brać pod uwagę inne parametry?

Będę musiał podjechać i zapytać co zrobić,czy już zostać na mineralu czy jak bo Toyota miała dopiero jednego właściciela i na liczniku jest teraz niecałe 80tyś przejechane, jak tata ją kupował to jeszce nowością pachniała a poprzedniemu właścicielowi została odebrana bo była wzięta na firmę lecz niestety nie szło jej właścicielce i kobieta musiała niestety się z nią pożegnać.

Auto jest w idealnym stanie, mało w ogóle jeżdżone w mieście i zdziwiło mnie gdy w garażu natknąłem się na bańkę castrola 15W40 mineralnego w tak nowym aucie

pozdrawiam

Opublikowano

Każdy olej będzie dobry, jeżeli sam z sibie jest dobry. KUp poprostu znaną poważaną marke. Tak naprawde każdy ma swoje preferencje :) Jedni leją castrola, bo jest zalecany. Drudzy zaleją Mobil1, bo jeżdża na nim od kiedy mają samochód. Ja leje Motula, bo mam go darmo :P i sprawdził mi się w rajdówce, ale przedewszystkim bo mam darmo :).

Jeżeli parametry oleju się zgadzają to możesz zalać dowolną firme. Jedyne czego bym się bał to olej typu "Made By Tesco" albo cos w tym stylu. Także kup poprostu dobry olej, renomowanej firmy i wszystko będzie gites :)

BMW to nie samochód. BMW to styl życia. :D

4.0 V8 LPG 4 gen