Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie : A mianowicie chodzi o luzy na wałku wyjściowym z skrzyni biegów . Posiadam takowe luzy i nie wiem czy to jest normalne... Luzy góra dół i chyba na boki ... Ogólnie praca skrzyni i sprzęgła jest Bardzo dobra ... chodź mam wrażenie ze przy momencie wbicia biegu samochód chciał ruszyć. Rok Temu wymieniane całe Sprzęgło.

Jakie macie Pomysły co do tych luzów i tego zjawiska... Z gory dziekuje za odpowiedzi.

Opublikowano

ten luz na wałku,o ile nie jest za wielki,to jest normalne

natomiast ruszania nie może być

sprzęgło może być zapowietrzone,lub przy wymianie ktoś nie zwrócił uwagi na biały plastikowy bolec,który jest pod łapą sprzęgła

ten bolec się wyrabia i wtedy łapa z łożyskiem odsuwa się od docisku i mogą być takie objawy

Opublikowano

Rozumiem ... a co do luzów : To luzy jakby góra dół lewo prawo i sam wałek mógł się obrócić o kilka stopni w lewo i w prawo wydajać przy tym taki dźwięk jak by coś klupało... klup klup.. czy to tez dopuszczalne

A jak z olejem ...zima np sa problemy z wbiciem biegów tak jakby przymarzało...dopiero przez rozruszanie skrzyni 5 3 4 2 1 i dopiero biegi płynnie wchodzą... Czas pomyslec nad wymiana oleju ?

Opublikowano

Kolego te skrzynie mają już parę lat i wiele kilometrów

tymi luzami się nie martw,bo wszystkie 15-to letnie tak mają

olej jak najbardziej można wymienić,i stanowczo sprawdzić stan oleju w skrzyni

jeżeli chodzi o wbijanie biegu,to tam nie ma co przymarzać

czy sprzęgło wymieniałeś sam? jesteś pewny,że tam jest wszystko OK

Opublikowano

Oczywiscie nie ma to jak 19 letnia bryka . Ale pytam z ciekawosci bo komus u mnie w rodzinie bardzo przeszkadzaly te luzy i mysli o wymianie skrzyni .. ale jak dla mnie to bez sensu ...

Olej ma swoje lata i zima moze juz nie ma takich wlasciwosci jakie powinien miec i robi sie bardzo gesty i sa problemy z wbiciem biegow. ?

Sprzegło wymieniałem z Ojcem . I jestesmy pewni ze wszystko jest dobrze zrobione .

Ogolnie chodziło mi o te luzy ale jest to naturalne jak na 19 letnia skrzynie tylko to smieszne uczucie z tym lekkim ruszaniem samochodu przy wbiciu biegu... ale moze to poprostu zapowietrzenie .