Skocz do zawartości

BMW 530d 2003r. gdzie znajduje się tuner radiowy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam!!! Wiem, że podobny temat już był, ale ja potrzebuję naprawdę szybkiej pomocy. Kupiłem sobie w Niemczech BMW E39 Touring 530d na full wypasie tzn.: elektryczne fotele, elektryczna i wielofunkcyjna kierownica, czarna skóra itp. Niestety ktoś wyciągnął mi z niej nawigację 16:9, którą sobie już dokupiłem i pojawił się następny problem, bo tak jak w każdym samochodzie oryginalne radio będzie zakodowane tak i u mnie można wejść w ustawienia, w komputer pokładowy, w webasto ale tam gdzie powinno wchodzić się w radio jest napisane: CODE. Zawiozłem całą to nawigację to elektromechanika ale żeby rozkodować radio potrzebny jest tuner radiowy, z którego elektromechanik wyciągnie kod. I tu pojawia się całe moje pytanie, gdzie ten tuner powinien się znajdować (no chyba, że też został wyciągnięty i dlatego nie mogę go znaleźć). Byłbym bardzo wdzięczny za szybkie odpowiedzi.
Opublikowano

Tuner masz w bagażniku.

O ile w sedanie jest w lewym boczku, to w Turasie w podłodze gdzie koło zapasowe.

Sadząc po roczniku masz tuner BM54 i wg mnie kodu nie powinno w nim być, bo jak wymieniałem swoje ot nie musiałem nic kodować.

Opublikowano (edytowane)

Uciekaj od tego "elektromechanika"!

Nie zna sie na rzeczy, jeszcze cos spapra totalnie!

Funkcja "CODE", to zabezpieczenie przed uruchomieniem silnika przez osoby niepowolane. Szczegoly w instrukcji uzytkownika.

Edytowane przez >Arecki<

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano

Tuner wygląda tak jak w tej ofercie sprzedaży i powinieneś go szukać w bagażniku/podłodze.

http://sprzedajemy.pl/tuner-radiowy-becker-bm24-pro-bmw-e38-e39-e46-x5,686470

Być może jak ktoś wyciągał NAVI 16:9 to wyciągnął też i ów tuner ponieważ w Navi 16:9 i 4:3 jest potrzebny właśnie dodatkowy tuner radiowy , zewnętrzny. Pozostałe radia w BMW (MIDy) mają tunery wbudowane.

A tak poza tym - CODE to po prostu PIN, który można sobie ustawić żeby zabezpieczyć auto przed uruchomieniem silnika.

Pzdr.

P.S. Arecki mnie ubiegł z tym CODEM. :mrgreen:

Opublikowano
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. No dobra skoro "CODE" jest to jakieś zabezpieczenie to z góry mówię, że po założeniu kupionej nawigacji w żaden sposób do funkcji radia jakiejkolwiek wejść nie mogłem, tak jak pisałem mogłem wejść w: ustawienia, komputer pokładowy itp.
Opublikowano

A rozumiesz tekst pisany.

Nie ma żadnych ustawień radia.

Na panelu masz TONE, SELECT i w zasadzie tyle.

A jeśli nie do końca wierzysz w to co sie pisze, to polecam instrukcje obsługi nawigacji znajdziesz tutaj http://www.google.pl

Opublikowano
Dobra dzięki wszystkim bardzo, tuner znalazłem był pod plastikami koło, koła zapasowego, a nad nawigacją jeszcze posiedzę.