Skocz do zawartości

e46 320d touring - szyba klapy bagażnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

sytuacja wygląda tak że szyba klapy sama otwiera się gdy auto jest otwarte, nawet słychać jak co parę sekund klika zamek szyby sam z siebie i ją otwiera

przycisk pod wycieraczką raz działa raz nie, ale z pilota mogę ją otworzyć normlanie

gdy auto jest zamknięte to szyba się nie otwiera z siebie samej

z tego co wyczytałem to sterowana jest masą,

ale nie wiem w końcu, które kable z której strony odpowiadają za cholerną szybę (wydaje mi się że z lewej)

jedni piszą że pękają kable w złączce pomiędzy budą a klapą

innym pada guzik pod wycieraczką,

inni mają jakieś zwarcie na taśmie przyklejonej do szyby itd

dość częsta przypadłość, z wiekiem będzie pojawiała się u wszystkich natomiast nikt nigdzie nie napisał konkretów... może ktoś coś dodać w kwestii problemu z samoczynnym otwieraniem się szyby w touringu ?

Opublikowano

Witam

Potwierdzam że nie są to kable po prawej - zostaje lewa. Najprostszy sposób wyeliminowania guzika z grupy podejrzanych to odpięcie go od taśmy.

Po otwarciu szyby masz plastik i dwie zaślepki okrągłe - pod nimi nakrętki 10-tki. Odkręć je - pod nimi masz mechanizm i wtyczkę (przejście z taśmy na kabelki i guzik). Jeśli po odłączeniu guzika problem będzie występował to trzeba szukać dalej ... gdzie nie powiem bo nie wiem.

Tyle mogę doradzić.

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

Opublikowano
Witaj kolego, mialem podobny problem, sprawdzalem u siebie kable w klapie z obu stron, wszystko bylo ok, otworzylem guzik i wyczyscilem ale nadal nie pomoglo, przeczytalem gdzies na forum ze inny uzytkownik wyciagnal bezpiecznik zeby miec spokoj, po czym wsadzil za jakis miesiac sprawdzic czy dalej jest tak samo ale przeszlo;) zrobilem tak samo, wyciagnalem bezpiecznik na jakies 2 tyg i przeszlo;) nr 52
Opublikowano

najbardziej zadziwia mnie to że:

stało się to nagle, z dnia na dzień,

zdjąłem osłony przeczyściłem kable masowe dalej to samo,

kabelki wyglądają na zdrowe, w końcu to końcówka 04r bez przygód z tylną klapą a tutaj problemy z szybą

próbuję ruszać, dotykać kable, styki, ale nic nie wskazuje na to że to akurat któryś z dotykanych elementów....

może ten guzik ? jutro zobaczę

edit

jestem po naprawie zobaczymy czy to był, guzik......

Opublikowano

jak kolega to uleczył??

Mi nagle wczoraj przestała się otwierać szyba tylna i bagażnik.

Jak to ustrojstwo teraz otworzyć???. Nie reaguje na nic, muszę za każdym razem do bagażnika wchodzić i otwierać go od środka :mad2: :mad2: :mad2:

Opublikowano

czy po dłuższym przytrzymaniu przycisku od szyby lub od klapy otwiera się coś ?

na początku sprawdź mase to cienki kabelek obok zawiasku klapy