Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam od pewnego czasy słuszę stukanie z tyłu lewa strona w moim BMW 320d 2001 rok kombi. Głównie słychać na nierównej drodze czy jakimś uskoku. Dziś zdjąłem koło i tak: amortyzator wydaje mi się że ok tym bardziej że na diagnostyce jakieś 2 miesiące temu miał 60%. Sprężyna też cała więc zacząłem dotykać i ruszać wszystkim co się da i tym oto sposobem złapałem za i to chyba tak się nazywa( półośka, przegub) i jak zacząłem ruszać to zauważyłem spory luz, czy to może być przyczyna stukania czy jednak ona ma mieć takie luzy?? Czy może jeszcze to coś innego może stukać?? Proszę o pomoc
Opublikowano
zajedz na szarpaki daj 15zl i wszystkiego sie dowiesz
Miałeś wypadek? Pomogę w uzyskaniu odszkodowania
Opublikowano
no właśnie o to chodzi że byłem na diagnostyce zapłaciłem 60zł i wymieniłem tylko amorki przód i końcówki drążków, reszta była ok i to było jakieś nie całe 2 miesiące temu. Czy możliwe by wtedy tego nie wyłapał??
Opublikowano
czytałem też na forum i to prawdopodobnie to o czym piszę ale jeszcze otworzyłem nowy temat...może akurat ktoś miał objaw typowy jak ja.
Opublikowano
tzn moze byles w slabym serwisie. Ja mialem w poprzednim samochodzie nie zbyt ciekawa przygode, pukalo mi przy ruszaniu cos z tylu, pojechalem na szarpaki powiedziano mi poduszki na amortyzatorach, wystawilem samochod przyjechal klient, chcial na inna stacja diagnostyczna i po godzine znalezli ze jest peknieta rama przy tylnym kielichu :) Wiec jak widzisz, zalezy na kogo trafisz. A moze łożysko amortyzatora?? Bo mialem tez podobnie do tego co piszesz i wymiana tego mi pomogla, sprawdz czy masz luz na nim
Opublikowano
tzn nie wiem dokladnie jak z tylu jest, ale z przodu łozysko amortyzatora konczy sie w kieluchu pod maska, zdjalem oslonke, i na podnosniku ruszalem kolem to bylo widac ze ma luz. Tylny konczy sie chyba w bagazniku, pod zmierniarka, ale jest w oslonie wiec tez ci nie pomoge. Najlepiej jakibys zajechal do serwisu Bosha, lub jakies autoryzowanego.
Opublikowano
więc chyba na początek zacznę od stacji diagnostycznej z tym że innej niż ostatnio... zobaczymy co oni wymyślą.
Opublikowano
A więc tak, byłem dziś na diagnostyce i nic nie wykryli, do tego dodali że półośki są dobre, więc zacząłem szukać sam. I tak znów do bagażnika i na dołki i byłem już pewien że to lewa strona amorek, podniosłem na podnośniku i okazało się że w miejscu gdzie amortyzator łączy się z nadkolem jest pęknięcie i podobno tam są jakieś gumy i że to ta guma do wymiany jutro wstawiam auto do mechanika i się okaże czy dobrze rozgryzłem problem.
Opublikowano
Tak jak piszesz górne mocowanie amorka wymienione i już jest wszystko tak jak powinno być. Więc ku przestrodze czasami stukanie oznacza tylko małą pierdołkę do wymiany a nie jak w jednym zakładzie chcieli mnie naciągnąc na nowe amorki a w 2 że półośki do wymiany za 2 tyś. Trzeba uważać
Opublikowano
no tak tylko nie widzę sensu bo 2 nie stuka ani nie widać zadnego pęknięcia a zawsze jak coś zaczne odczuwać to mogę wymienić.