Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Kupiłem swoje auto dwa miesiące temu. Cały czas jeździłem na klimie i wskazówka od temperatury stała cały czas pionowo. Ostatnio wyłączyłem klimę i wskazówka zaczęła wariować. Dochodzi do pionu dłużej, czasami lekko opada, potem znowu się podnosi. Bywa, że spada na drugą kreskę i nie wraca już do pionu. Podejrzewam, że termostat do wymiany, ale słyszałem że są dwa. Proszę o poradę.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Masz 2 termostaty, główny, i EGR, ale czasem się zdarza że tego na EGR nie ma (np u mnie).

Sprawdź sobie jeszcze wskazania temperatury w ukrytych testach, będziesz wiedział dokładnie ile stopni trzyma silnik.

To że auto szybciej nagrzewa się z klimą, to norma, mój też tak ma, po prostu kompresor bardziej obciąża silnik.

Jak wskazania temperatury są poniżej pionu, pomacaj węże na chłodnicy, powinny być jeszcze zimne, jak są ciepłe, wskazuje na uszkodzenie termostatu.