Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

http://otomoto.pl/bmw-318-salon-pl-2-wlasciciel-C25270375.html - link do ogłoszenia pierwszego

A jednocześnie chciałbym zadać kilka pytań o ten samochód:

http://moto.allegro.pl/bmw-316ti-compact-m-pakiet-alu-18-klimatroni-i2561110523.html

A teraz od początku - zastanawiam się nad zakupem BMW Compact 316ti bądź 318ti (bez znaczenia który silnik, i tak będzie ok).

Najważniejsze pytanie jakie mi się nasuwa to - czy w ogóle da się znaleźć taki samochód w cenie ok 15-16 tyś pln? Koledzy znają pewnie ceny .

Do tych 15-16 wiem, że muszę dołożyć jeszcze 2 tyś na : rozrząd (te silniki mają pasek?Jaki jest interwał wymiany?), jakieś oleje czy coś w ten deseń.

Jeśli udało by mi się kupić samochód z małym przebiegiem i prawdziwą książką serwisową - to było by super.

Może być po małym wypadku - mam jak zweryfikować poprawność naprawy - jeśli auto jest "proste" a miało jakieś elementy malowane to nie ma dla mnie problemu. Ważne, żeby poduszki były na miejscu.

Druga część pytań dotyczy M-pakietu - dużo bardziej podoba mi się ten samochód z tym pakietem, ale:

1. Czy występowało coś takiego jak "zewnętrzny M-pakiet" czy jest to tylko wymysł handlarzy - konsekwencja wypadku autostradowego po którym ktoś zamontował zderzaki z m'ki.

2. Czy w każdym aucie z M-pakietem występują sportowe fotele,kierownica i obniżone zawieszenie? Czy były to elementy dokupowane oddzielnie?

3. Czy w tym czerwonym aucie dolna pokrywa poduszki powietrznej na kierownicy nie powinna być w kolorze włókna węglowego - tak jak ozdoba kokpitu? To by sugerowało wystrzał poduchy.

Ostatnie pytanie dotyczy radia - czy w fabrycznym radiu BMW Bussiness CD jest wejście AUX albo USB? Czy CD odtwarza MP3? Czy może za dużo wymagam?:)

Z góry dziękuję za odpowiedzi - mam nadzieję, że post jest zgodny z regulaminem.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie w rodzinie młode pokolenie jeździ dwoma compactami (biały 2001 i czarny 2004) oba sprowadzałem osobiście od I właścicieli z De nie licząc się za bardzo z groszem, biały ma przebieg 74tys km jak Go kupowalem miał 47tys km (!) był lekko uszkodzony lewym narożnikiem z przodu, mam oczywiście zdjęcia, nic poważnego, dasz 20tys jest Twój bo młody już się będzie przesiadał na coupe, tam już nic palcem nie musisz tknąć, nowe opony 2 komplety, 8x alu bmw, nowe oleje itd... przebieg jest udokumentowany, ma xenon, tempomat, multifunkcję, pdc, szyber ,indyvidualne oszklenie, bbs 16", sport zawieszenie, klima, zdjęcia na priv jeśli cena cię nie zabiła :mrgreen: . A teraz Twoje pytania, silnik jest na łańcuszku, nic nie ruszasz oprócz napinacza łańcucha który był wadliwy i należy go wymienić, jesli ktoś tego nie zrobił były kłopoty z klepaniem i brakiem mocy ponieważ szlak trafiał koła vanosu ( są dwa, koszt jednego 900zł), przebieg 230tys przy tym silniczku odradzam, srebrna bmw z linku pokraszona na lewym boku, nieładnie to wyglada, radio będzie odtwarzać MP3 ale to zależy jaki producent zrobił to radio blaupunkt czy alpine, już nie pamiętam które ale jedno z nich nie odtwarza MP3. M pakiet to różne konfiguracje, może być sport fotel czarny sufit a na zewnątrz seria ale jeśli fabryka dała na zewnątrz pakiet M to sufit bezwzględnie musi być czarny , fotele już niekoniecznie, kierownice to temat rzeka ... zapłacisz masz nie zapłacisz to trafisz i na gumową. Ja oglądałem jeszcze w tym roku kilka takich compactów w polsce z ceną nawet powyżej 20tys zł i wszystkie były śmietnikiem ale Tobie życzę szczęścia, szukaj w opisie stanu bdb, wszystkie igły, lalki możesz skreślać od razu. Pewnie przeoczyłem pare Twoich pytań ale jak chcesz pomogę Ci na priv, pewnie jesteś młody a masz mój szacunek że wybierasz tą jedyną dla mnie markę na której zaczyna i kończy się motoryzacja na tym świecie. :D :mrgreen:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ad 3. Tak jak w czerwonej jest ok.

Żeby nie było tak przyjemnie to poczytaj regulamin, bo 1 temat=1 auto, chcesz opinię o obu to załóż drugi temat i tam drugie auto:

viewtopic.php?f=44&t=72889

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

ZonkulPl pozwolę sobie wstawić link z moich dokładnych oględzin i relacji z nich innego compa ale w bardzo podobnych $ :

viewtopic.php?f=44&t=192901 .

Tobie pozostaje się zastanowić czy liczysz na okazję, tułasz się mnie lub bardziej po Pl (tracąc $ i czas) albo dopłacasz od razu i raczej na pewno przy oględzinach autka od 320SI kupujesz je :wink: .

P.S. Do białego bardzo pasują czarne papu-ty :norty: .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wielkie dzięki za odpowiedzi.

Faktycznie pozostaje mi tylko jedna opcja - dozbierać :) .

Więc za autem rozglądał się będę w przyszłym roku dopiero.

Pozdrawiam!