Skocz do zawartości

320d 136KM Zwariowane ogrzewanie z klimą aut.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zauważyłem że ogrzewanie w moim E46 320d z 1999r lubi płatać figle. Np dziś było dosyć zimno wiec ustawiłem sobie 20 stopni i z 3 niebieskich (zimnych) kropek przesunąłem sobie pokrętko na środek na białą kreskę. Ustawiłem na Auto. Leciało przyjemne powietrze a na moje nogi leciał ukrop jak z pieca :P Przekręciłem podczas jazdy znowu pokrętło na 3 niebieskie zimne kropki, a tu dalej z górnych nawiewów zimne a tych nad pedałami ukrop tak z 20km :P. Zatrzymałem się na stacji, zgasiłem auto , zatankowałem, odpaliłem i problem znikł. Spotkał się ktoś z czymś takim lub podobnym, to wina klimatyzacji automatycznej czy czego ? W ziemie tamtego roku tez spotykały mnie takie anomalie, z podszybia gorące powietrze a z środkowych zimne :P
Opublikowano (edytowane)

pokrętło z kropeczkami służy do sterowania powietrzem jakie leci ze środkowych kratek. Jest to tzw.funkcja przewietrzania. Działa na takiej zasadzie że np. grzejesz sobie w aucie na nogi ale na twarz ci leci chłodniejsze.

Jak ci za ciepło było na nogi to trzeba było obnizyć temp. na klimatroniku :) no ale możesz też miec tam coś uszkodzone.

Edytowane przez K3m0T1989
szukam
Opublikowano

miałem takie "coś" po odbiorze od lakiernika, zachciało się chyba komuś myć komorę silnika albo zbieg okoliczności ...

u mnie do wymiany był zawór od klimy, po lewej stronie przy reflektorach w komorze

przy okazji skalibrowałem klapki od nawiewów ( disem )

grzało w nogi i na szybę że ugotować można się było a ze środkowych nawiewów chłodne ( przy 18st auto i każdym innym ustawieniu - tyle że to był marzec )

używka chyba coś koło 150zł